Bár még mindig vannak 10 százalék fölötti akciós betéti kamatot ígérő ajánlatok a piacon, a két számjegyű csúcsajánlatok hónapok óta tartó időszaka lassan a végéhez ér. Saját árazásukra vonatkozóan csak óvatosan nyilatkoztak lapunknak a hitelintézetek, de azt kivétel nélkül megerősítették, hogy a jegybank hétfői és a várakozások szerinti augusztusi további kamatcsökkentése rövid időn belül megmutatkozik majd a lekötések után fizetett nyereségekben is. Igaz, a nem akciós, standard kamatok a legtöbb helyen már most is tíz százalék alatt vannak, aki a jelenlegi 8,5 százalékos irányadó ráta mellett még két számjegyű kamattal kötné le a pénzét, annak nagyon kell igyekeznie. A jelenlegi piaci kamatszint az alapkamat csökkenésével nem tartható hosszabb távon – mondják például a Raiffeisen Banknál, de Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági termékmenedzsere is úgy gondolja, hogy a hétfőihez hasonló mértékű kamatcsökkentést már nem lehet nem figyelembe venni a betéti kamatok tervezése során. Sőt, időközben a bankok által kínált betéti kamatok felárai is mérséklődtek – a top piaci ajánlatok a 13 százalék feletti tartományból 12 százalékra csökkentek –, így a piaci verseny nyomásának enyhülése is lehetőséget nyújt a kamatok csökkentésére – magyarázza a szakember. Ugyan szerinte továbbra is a két számjegyű tartományban maradnak, ám ez legfeljebb 10, esetleg egy-két szereplő esetében 11 százalékot jelenthet. A két számjegyű kamatok Surányi szerint akkor maradhatnak el, ha a kamatfelárak elérik a 2 százalékot, azaz ha az irányadó ráta 8 százalékra sülylyed. (Ez sokak szerint már augusztusban bekövetkezhet.)
Azt a legnagyobb lakossági betéti állománnyal rendelkező bank, az OTP sem tagadta, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapkamat-csökkentése most olyan mértékű volt, amely már indokolttá teszi a banki kamatok felülvizsgálatát is. Hangsúlyozták viszont, hogy Nyári Megtakarítási Programjuk keretében folytatódnak az akcióik. A hitelintézet jelenleg több konstrukcióban is kedvez a forintlekötést választó ügyfeleknek, akik ha megfelelnek a bank által támasztott követelményeknek (ez legtöbbször a megtakarítás összegére vonatkozik), akár 11,5–13 százalékos kamatot is remélhetnek az első kamatperiódus végén. (Az akciós ajánlatok mindig, minden hitelintézetnél csak erre az időszakra vonatkoznak.) Egyelőre igencsak versenyképes ajánlattal vadászik forrásra a CIB Bank is: 3 hónapos lekötésre, legalább 50 ezer forint elhelyezése esetén, 12 százalékos éves kamatot ad. (A CIB-nél nem feltétel a friss pénz elhelyezése sem, már meglévő megtakarításra is vonatkozik az ajánlat.) A leggyakoribb kedvezményes hozam ennél 1,5 százalékkal kevesebb: 10,5 százalék jár az akciós betétekre a K&H Banknál, az UniCreditnél és az Allianz Banknál is. A K&H-nál ehhez legalább fél évre kell lekötni legalább 50 ezer forintot, az UniCreditnél ennek négyszeresét két hónapra. (Előbbi hitelintézetnél a mai naptól a normál forintalapú lekötött betétek esetén átlagosan 100 bázisponttal csökkennek a kamatok.) Az Allianz bankja szintén két hónap után fizet ennyit, de már 50 ezer forinttól. A Budapest Bank éppen tegnap árazott, mától érvényes ajánlata szerint 100 ezer forint lekötése esetén 3 vagy 6 hónap után fizet 9,5, illetve 9 százalékot. A hitelintézetnél egyébként elmondták: a kereskedelmi bankok egy része már a kamatvágás előtt és a várt 50 bázispontos vágástól nagyobb mértékben csökkentette akciós lakossági betéteinek kamatát, ráadásul a hitelfelvételi kedv és a hitelkihelyezési lehetőségek beszűkülése miatt a bankoknak kevesebb forrásra van szükségük, ezért csökkenhetett a betéti étvágy.
Az Erste Bank viszont a közelmúltban egy egészen kreatív megoldással állt elő: Betét Páros elnevezésű termékénél ugyan legalább félmillió forintot le kell kötni, ám ennek 30 százalékához már három hónap után hozzájuthat az ügyfél 14 százalékos kamat mellett, a maradék 70 százalékot viszont csak egy év után veheti ki, és ez a rész már „csupán” 11 százalékot fial. Ötletes a Raiffeisen is, Előrekamatozó Betétje után a lekötéskor fizet szintén több mint 10 százalékot, és majdnem ennyit azoknak, akik 3 vagy 6 hónapra kötnek le a banknál legalább 100 ezer forintot. Az MKB Bank 9,86 százalékkal honorálja ügyfeleit, akik 3, 4, 6, 9 vagy 12 hónapra viszik a pénzüket hozzájuk. VV