Pénz- és tőkepiac

Stabilak az osztrák bankok

Ha 2010 végéig kitart Közép-, illetve Kelet-Európában a recesszió, és Ausztriában a kihelyezett kölcsönök 10 és a kelet-európai hitelállomány 20 százaléka bedől, akkor sem mennek csődbe a rendszerszinten is fontos osztrák bankok – jelentette be az ország stressztesztjének eredményeit Andreas Ittner, az osztrák jegybank ügyvezető igazgatója.

A tanulmány szerint a hat legnagyobb osztrák hitelintézet jelenleg 8,5 százalékos Tier 1-es rátája (elsődleges likviditási ráta) még akkor is 5,1 százalékos marad, ha az előbbiekben felvázolt események bekövetkeznek. Az osztrák állam 15 milliárd eurót különített el bankjai számára az összesen 100 milliárd eurós állami segélycsomagból. Eddig az osztrákok 6,4 milliárd eurót költöttek különböző módokon az ottani hitelintézetek megsegítésére, ebből jutott a globális léptékkel mérve is komoly kelet-európai érdekeltségekkel rendelkező Erste Groupnak és a Raiffeisen Zentralbank Österreichnek is. Ausztriában egy bankot államosítottak a pénzügyi válság kitörése óta, a Kommunalkreditet vette át az osztrák kormány még tavaly novemberben a Volksbanktól és a Dexiától.

A pénzügyi válság átalakította a nyugati bankcsoportok felfogását a kelet-európai régióról, korábban a növekedés motorját látták a helyi érdekeltségekben. A part nélküli hitelezés azonban visszaütött, miután lelassult a bankközi hitelpiac, és megdrágult a kölcsönök refinanszírozása, illetve a növekvő munkanélküliség, a romló gazdasági teljesítmény és az euróhoz képest rekordmélységbe süllyedő kelet-európai devizák miatt megingott az adósok törlesztési képessége. Az osztrák bankoknak egyébként csökken a kitettségük Kelet-Európában, az idei első negyedév végén már csak 187 milliárd eurós hitelállományuk volt a régióban, szemben a tavalyi harmadik negyedév végén regisztrált 201 milliárddal.

Az osztrák jegybank bejelentését nem fogadta kitörő lelkesedéssel a piac. Mind az osztrák Erste, mind a Raiffeisen árfolyama esett tegnap lapzártáig – sorozatban a harmadik kereskedési napon – a bécsi tőzsdén. Az Erste árfolyama 18,2, a Raiffeisené pedig 23,68 eurónál járt kevéssel a piaczárás előtt, ez 1,1, illetve 3 százalékos esésnek felel meg a múlt heti zárószinthez képest.

A gazdasági válság a két legnagyobb osztrák bankcsoport piaci értékében is éreztette hatását, annak ellenére, hogy a februári mélypontja óta mindkét papír árfolyama 50 százalék feletti mértékben emelkedett. Két évvel ezelőtt ugyanis a Raiffeisen papírjait még több mint 120, az Erste részvényeit pedig majdnem 60 euróért adták a bécsi tőzsdén. Vagyis a válság kitörése előtti hónapokhoz képest az előbbi nagyjából 78, az utóbbi pedig csaknem 69 százalékkal veszített értékéből. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek