Pénz- és tőkepiac

Feltűnt az infláció Japánban

Külső tényezők okozták az áremelkedést, így továbbra sincs rá esély, hogy a jegybank által meghatározott inflációs célokat belátható időn belül elérjék.

Tavaly szeptember óta most először mértek áremelkedést a szigetországban, de ne gondoljunk száguldó árakra, éves bázison mindössze 0,2 százalékkal emelkedett az index júniusban, hasonlóan a maginflációs mutatóhoz

 – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Szerinte a folyamatot segítette az üzemanyag- és energiaárak alakulása, a benzin 18 százalékkal emelkedett, a mobiltelefon-szolgáltatások árai viszont 28 százalékkal csökkentek, mivel kormányzati nyomásra új, kedvezőbb árú adatforgalmi csomagokat vezettek be a szolgáltatók. 

Fotó: Jae C. Hong / MTI/AP

Az adat megjelenését követően helyi elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy külső tényezők okozták az áremelkedést, így továbbra sincs rá esély, hogy a jegybank által meghatározott inflációs célokat belátható időn belül elérjék Japánban. Ugyanakkor vállalati szinten negatív hatása elehet az energiaárak emelkedésének, erre a jegybankelnök is felhívta a figyelmet a múlt héten.

defláció infláció Japán
Kapcsolódó cikkek