Csütörtökön lépett a Nasdaq parkettre a jutalékmentes online tőzsdei platformot üzemeltető Robinhood. A WallStreetBets közösségi média oldalon  sokan kárörömüket fejezték ki, hogy a kibocsátás során 38 dolláron jegyezhető papír az első tőzsdei napon zuhant. Sőt, az első órákban 10 százalékos mínuszban is járt. Úgy tűnik, a GameStop-őrület idején a figyelem középpontjába került, s főleg a lakossági ügyfelekre fókuszáló platform mára elvesztette szimpátiáját a redditező kisbefektetők körében.

Fotó: AFP

Az első kereskedés napon 8,4 százalékot esett, s 34,82 dolláron zárt a Ennek kapcsán a Wall Street Journal kiemelte, hogy a kibocsátásban résztvevő nagy bankházak 32 dollárnál vásárlásokkal támasztották a kurzust.

Az első napi beomlás annyira azért nem lephette meg a piacot. Az IPO során ugyanis legalább a részvények negyede a Robinhood lakossági ügyfeleinek jutott, míg ez az arány általában 10 százalék alatti.

Amikor 2012-ben a Facebook hasonló arányban „remegő kezű” új részvényessel lépett piacra, csak az első napot élte túl a papír, de azt is csak a Morgan Stanley árfolyam karbantartó vásárlásainak köszönhette. A második napon aztán győzött az „igazság” és közel egy évet töltött a kibocsátási ár alatt a túlhájpolt részvény.

Bár a kibocsátás előtt az olyan új szemléletű cégek, mint a Robinhood, a SoFi Technologies, vagy a Public Holdings, azt hangoztatták, hogy mára megváltozott a piac, s a közösségi médiának köszönhetően már a kisbefektetők is képesek együttműködni. Ezért bátran lehet IPÓ-t építeni a kisbefektetőkre, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a kibocsátást szervező bankházak a régi kipróbált nagybefektetőkkel jegyeztették le a részvények zömét. Nos, vagy nem változott a piac, vagy visszájára sült el az ügyfelek bevonása.

De korai lenne még temetni a Robinhoodot, mert a részvények jelentős részét azok a fedezeti alapok jegyezték, melyek a Wall Street-i csata idején 3,4 milliárd dollár kockázati tőkével megmentették a szakadék szélére került brókercéget. A tőzsdecápák hosszú távon gondolkodnak.  Igaz, a mentőöv ára az volt, hogy diszkonttal jegyezhettek. 

A 32 dolláros „támasz” talán arra is rávilágít, hogy mennyi volt a Tiger, a Ribbit, a Sequoia, az Index Ventures és az Andreessen Horowitz jegyzési árkedvezménye.