Pénz- és tőkepiac

Richter: megismételhető a tavalyi üzemi eredményhányad

A reméltnél sokkal jobb, nem csupán az elemzői konszenzust, de a legoptimistább várakozásokat is felülmúló negyedéves eredmények publikálása után sajtótájékoztatót tartott a Richter kedd reggel. A piac szinte azonnal 1,8-1,9 százalékos árfolyam-emelkedéssel honorálta a második negyedév teljesítményén túl elhangzottakat, vagyis, hogy a második féléves üzemi eredményhányad 19 százalékos lehet Orbán Gábor vezérigazgató prognózisa szerint, aki hozzátette, 

amennyiben a devizaárfolyamok nem alakulnak kedvezőtlenül, megismételhető az év egészét tekintve a tavaly, 20,3 százalékos EBIT (üzemi profit) marzs. 

Az első félévben az üzleti eredményhányad 20,5 százalék volt, de ez annak okán csökkenhet az év második felében 19 százalékra, hogy jelentős marketingköltség emelést tervez a társaság. Ennek oka, hogy több nőgyógyászati termékük is bevezetés előtt, illetve alatt áll. Orbán Gábor a VG-nek elmondta,

a többletkiadást ezen a tételsoron 10 milliárd forintban határozták meg.

Az éves terv főbb számai változatlanok. Továbbra is az árbevétel, euróban számolt összegének 5 százalékos növelése a cél. A kiemelt termékek értékesítése a Reagila kivételével az év elején megfogalmazott célok szerint alakulhat. A Terrosa pedig annak ellenére hozhat idén 35 millió euró árbevételt, hogy a termék piacán megjelentek a versenytársak. A bruttó fedezeti hányad 55,5 százalék lehet. 

Fotó: Simon Móricz-Sabján

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 

a cég 5 százalékos részvénycsomagja ezen a héten kerül át az MNV-től alapítványi tulajdonba. 

Az Evra termék integrálása várhatóan 2022 végén zárul, onnantól jelenik meg teljes egészében a Richter konszolidált bevétel- és eredményszámaiban. A cariprazine japán piacán a csúcsévi bevétel várhatóan 120 millió dollár lesz, amelyből royalty formában részesül majd a Richter. 

Orbán Gábor Richter
Kapcsolódó cikkek