Friss alapítású, portfóliót építő holding lehet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) következő újonca. A tavaly ősszel létrehozott Nap Zrt. 2,65 millió darab, egyenként ezer forint névértékű részvényét vezetné be a Xtend piacára, a regisztrációval egyidejűleg új részvények kibocsátására ugyanakkor nem kerül sor – derül ki a tőzsdére igyekvő vállalat BÉT által jóváhagyott és a minap közzétett információs dokumentumából.

Fotó: Simon Moricz-Sabjan / VG

A fiatal társaság a megújuló energiában, valamint az itthon is egyre nagyobb teret nyerő ESG befektetésekben rejlő piaci lehetőségeket lovagolná meg. Jelenleg 30 darab, összesen 15 megawatt (MW) teljesítményű naperőművel termel zöld energiát a METÁR-KÁT támogatási rendszerben a Zala megyei Söjtörön. Célja, hogy projektcégek felvásárlásával, és saját beruházásokon keresztül nemzetközi összehasonlításban is magas hatékonysággal működő termelő vállalattá váljon, ennek érdekében portfólióját három éven belül 100 MW kapacitásúra tervezi bővíteni. A cég idén már két zártkörű tőkeemelésen van túl, melyeken keresztül összesen 2,55 milliárd forint forráshoz jutott akvizícióinak finanszírozásához.

A tőkepiaci ambíciók között egy stabil, évente osztalékot fizető részvénytársaság felépítése szerepel, amely hosszabb távon alacsony kockázatú, stabil hozamot biztosít a befektetőknek.

A Nap tehát elsősorban típusú befektetési lehetőséget kínálhat a zöld energia területen, versenytársai között ennek megfelelően olyan hasonló profilú, stabil osztalékfizető tőzsdei társaságokat nevez meg, mint a BUX indexben is szereplő Alteo és PannErgy.

Az érdemi tevékenységét idén megkezdő Nap számottevő árbevétel nélkül 32 millió forint adózott veszteséget mutatott ki 2021 első hat hónapjában. Az év elején megvásárolt, a konszolidált eredmény kimutatásban még nem szereplő három söjtöri leánycég együttes forgalma viszont ugyanebben az időszakban meghaladta a 385 millió forintot, és 80 százalék feletti EBITDA-arány mellett közel 160 millió forint profitot termeltek.