Végiggyűrűzött a világ tőzsdéin a hétfőn hajnalban Hongkongból indult Evergrande pánik. A kínai ingatlanfejlesztő csődjétől való félelem általános kockázatkerülést gerjesztett. Olyan részvények is a „levesbe mentek”, amelyeknek fundamentálisan semmi köze sincs a kínai ingatlanpiaci krízishez. A tengerentúlon a kiskapitalizációjú papírokat tömörítő Russel 2000 index vezette a hétfő délutáni esést, közel 2,5 százalékos lejtmenettel. Ami azért érdekes, mert ezeknek a cégeknek a nagy része belföldön termeli a bevételt, vagyis kevéssé érintett egy külpiaci válságban. Hasonlóan meglepő volt a NASDAQ Composite 2,2 százalékos visszacsúszása, de az S&P 500 is esett 1,7 százalékot, a Dow Jones meg 1,8 százalékot. Japán hétfőn még megúszta, mert zárva tartott a kedden viszont 2 százalékot zuhant a tokiói börze vezető indexe. Míg a kontinentális kínai és a dél-koreai piaci reakció még kedden is késett, szintén tőzsdei zárva tartás miatt. Hongkongban ugyanakkor valamelyest csillapodtak a kedélyek, amennyiben hétfőn hajnalban még 4 százalékot zuhant a Hang Seng, ám kedden már csupán 0,3 százalékkal került lejjebb.

Fotó: AFP

Egyértelmű, hogy egy esetleges Evergrande csőd a nyersanyag cégeket és a bankokat igen érzékenyen érintené, de közvetlen hatása például a Twitterre vagy az Ebay-re már megkérdőjelezhető

– mondta a VG-nek Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Szerinte az általános kockázatkerüléssel lehet magyarázni a hétfői nap gyászos eseményeit, amikor sok esetben a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték a megrémült befektetők. A részvények magas piaci értékeltsége ugyan ennyire kockázatkerülő üzemmódban nem sokat segít, de ha hiszünk benne, hogy a trend még nem tört meg, akkor ezt az erőteljes korrekciót is vételekre érdemes kihasználni, mert egyes szektorokban illetve egy-egy esetében kimondottan jó belépési pontok alakultak ki – tette hozzá Bosnyák Zsolt. Példaként említve az olajszektort és a lengyel PKN Orlen olajvállalatot. 

Az ingatlanfejlesztő Evergrande 300 milliárd dollárnyi adósságot görget maga előtt, ez a Kínában magas hozammal forgó, dolláros kötvénypiac 16 százalékát teszi ki.

Csütörtökön dőlhet el igazából a hatalmas ingatlanfejlesztő sorsa, amikor is 83,5 millió dollár kamatot kellene fizetnie az 5 éves futamidejű dollár kötvényére. Az S&P hitelminősítő szerint a kínai állam nem segít abban, hogy az Evergrande elkerülje a csődöt, ezért leminősítette a céget, melynek eközben vészesen fogy a likviditása.  Amennyiben azonban Peking úgy ítéli meg, hogy az ingatlanfejlesztő csődje szisztematikus kockázatot jelentene az egész pénzügyi rendszerre nézve, mentőövet dobnak felé az S&P helyzetértékelése szerint. Márpedig a kínai bankszektorban és biztosítási szektorban a dominóhatás érvényesülne az Evergrande összeomlása esetén. Az S&P egyúttal lefelé módosította más kínai ingatlanfejlesztők osztályzatát is. 

A Wall Street Journal szerint a piaci szereplők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Peking újabb ágazatokban folytatja a regulációt, s hagyja, hogy az Evergrande összeomoljon.

A cég csődje nem kínai belügy, mert a globális növekedést fenyegeti

– idézte az amerikai tőzsdei lap Ilja Feygint, a WallachBeth Capital igazgatóját. Míg Frank Benzimra, a Société Générale részvénystratégiája nem számít hosszú árfolyamsokkra a világ tőzsdéin, mondván az Evergrande nem lesz a „kínai Lehman Brothers”. Marko Kolanovic, a JPMorgan stratégája inkább vételi lehetőséget lát a mostani esésben. A jelenleg ülésező Fed kommunikációja is komolyan javíthat a feldúlt befektetők siralmas kedélyállapotán, ha a jegybankárok válaszlépéseket helyeznek kilátásba.