Rendkívüli közgyűlést tart október 15-én az OTP Bank, ma reggel részletezték a napirendi pontokat. Eszerint a bank – a közgyűlés jóváhagyása esetén – legfeljebb 210 milliárd forint értékben OTP-részvényeket értékesít a pénzintézet dolgozói által létrehozott két Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Programja (KMRP) részére.

A tervezett részvényesi tranzakció előzménye, hogy az OTP a múlt héten visszahívta az 514 millió euró névértéken kibocsátott kötvényét, amelynek fedezeteként az Opus Securitiesnél elhelyezett 14,5 millió darab OTP-papír visszakerül a bank könyveibe. A lépést a bank a kötvényre fizetendő magas kamatfelárral indokolta.

Bár a visszahívással a pénzintézet évi 4,5 milliárd forint kamatfizetést spórol meg, a tranzakciónak még sincs hatása az OTP eredményére, mivel ezt a kamatkiadást nem az eredménysoron, hanem a saját tőke változásában mutatták ki.

Fotó: Shutterstock

Amennyiben a közgyűlés megszavazza a saját részvények eladását a KMRP felé, a befolyó pénzt az akvizíciókra (a következő lehetséges ország Üzbegisztán) és a hitelállomány bővítésére tervezi felhasználni az OTP. Emellett a bank folyamatosan vizsgálja az akvizíciók lehetőségét a kelet-közép-európai régió azon országaiban, ahol már jelen van a csoport.

A június végi tőkemutatók szerint a tervezett 210 milliárd forintos részvénycsomag eladása a csoport CET1 rátáját 1,3 százalékponttal, 16,6 százalékra növelné. Az értékesítési árat az azt megelőző kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagárfolyama alapján számítják ki, amelyből 5,5 százalékos diszkontot alkalmaznak. A két dolgozói szervezet a banktól évi 2,5-2,5 milliárd forint támogatást is kap, de csak azokban az években, amikor az OTP osztalékot fizet a részvényeseknek. A mai kereskedésben az OTP-papírok 1,5 százalékkal drágultak.