Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy

az eddigi bb mínuszról egy fokozattal bb-re emelte a bank  életképességi minősítését (Viability Ratings, VR).

A Fitch Ratings osztályzati módszertanában a VR-mutató a normál, önálló üzletmenetből fakadó inherens banki hitelképességi minőséget méri, a rendkívüli külső segítség lehetőségének figyelembe vétele nélkül.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az orosz OTP-érdekeltség VR-besorolásának javításához fűzött indoklásában a Fitch kiemelte, hogy

a bb önálló hitelképességi mutató a pénzintézet nagy tőketartalékát, valamint megfelelő eszközminőségét és teljesítményét tükrözi.

A Fitch Ratings szerint a VR-mutató javítását az erőteljes tőkehelyzet és a meglehetősen nyereséges üzletmenet is indokolja. Mindez a Fitch megítélése szerint elégséges ahhoz, hogy a bank magasabb hitelveszteségi ráfordításokat is elviseljen, amelyek kilengésekre lehetnek hajlamosak, tekintettel arra, hogy az orosz OTP-érdekeltség a fogyasztói hitelezésre összpontosítja tevékenységét.  

Ezekkel az erősségekkel szemben áll az orosz OTP-leánybank kitettsége a ciklikus orosz fogyasztói finanszírozási piacnak

– áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings a VR-mutató javításával egy időben megerősítette az oroszországi OTP-leánybank stabil kilátású, BB plusz szintű hosszú távú besorolását.

E lépés fő tényezője a hitelminősítő indoklása szerint az anyabanktól, vagyis a magyarországi OTP Banktól szükség esetén várható potenciális támogatás.

Ennek alapja az, hogy az orosz piac stratégiai fontosságú az anyavállalat számára, valamint az, hogy az OTP Banknak 98 százalékos részesedése van a magas szinten integrálódott orosz OTP-leánybankban.

Mindemellett az OTP Bank és oroszországi leánybankja osztozna a márkanevet és a megítélést érintő kockázatokban, ha az orosz OTP-érdekeltség csődbe kerülne – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő június végén javította a jelenleg is érvényes stabilra a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról az OTP Bank oroszországi leánybankjának osztályzati kilátását, megerősítve egyben az orosz OTP-érdekeltség BB plusz hosszú távú osztályzatát.

A Fitch a besorolási kilátás júniusi javítását elsősorban azzal indokolta, hogy megítélése szerint javult az OTP Bank képessége az orosz leánybank megsegítésére a koronavírus-járványból eredő kockázatok mérséklődése nyomán.

Ezt alátámasztják a magyar gazdasági helyzet normalizálódásából adódó szilárd kilábalási kilátások, az előrehaladott magyarországi oltási program, az alacsony munkanélküliségi ráta, valamint a magyar hatóságok részéről megnyilvánuló erőteljes támogatási és ösztönzési készség

– állt a Fitch Ratings akkori elemzésében.