Pénz- és tőkepiac

Gyengül az euró, figyeljük csak a forintot

Az éves mélypont megütésével kacérkodik az euró a dollár ellenében, ma már majdnem sikerült is, és papírforma szerint gyengült a forint is.

Az euró árfolyama idei mélypontja közelébe csúszott a dollár ellenében már a múlt héten, miután a Federal Reserve nagy lépést tett a monetáris enyhítés visszafordításának kezdete felé, és ma még tovább gyengült, miközben felszöktek az amerikai állampapírhozamok.

Fotó: Shutterstock

A forint papírforma szerint követte a mozgást: a dollár felvásárlása a nemzetközi piacon az utóbbi években szinte hüvelykujjszabály-szerűen forintgyengülést okoz, a Magyar Nemzeti Bank vártnál kisebb múlt heti kamatemelése pedig ezúttal nem nyúlt az euró ellen a 360-as pszichológiai határral kacérkodó forint hóna alá.

A forint kéthavi mélypontra gyengült, és további negatív hírek érkezése esetén piaci résztvevők szerint átszúrhatja a 360-at is (bár az Equilor reggeli technikai elemzése szerint már túlvett az euró a keresztben).

Az euróárfolyam oldaláról elképzelhető, hogy érkezik ilyen negatív hír: az egységes valuta 1,167 környékén kereskedik a dollár ellen, hajszálnyira az 1,166 körüli 11-havi mélyponttól, és bármikor áttörheti. Bár a nemzetközi kockázati étvágy csökkenésére érzékeny font sterlingnél kevesebbet gyengült, és az amerikai hozamok emelkedése az európaiakat is felhúzta, az euró nem kapott támogatást Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnökének mai kommentárjaitól sem. 

Lagarde egy konferencián a Reuters jelentése szerint azt mondta: a bank türelmes lesz, mielőtt a monetáris feltételek szigorításába fogna, és nem fogja túlreagálni az ideiglenesnek tekintett megemelkedését.

A dollár egyelőre fütyül az amerikai költségvetés és adósságplafon körüli huzavonára, és arra a veszélyre, hogy pénteken leállhat az amerikai adminisztráció. A Fed jelzései dollárerősítőek, ugyanakkor az 1,17-nél erősebb árfolyamszint nem indokolt, amíg nem hárulnak el az amerikai költségvetési rizikók - írta reggeli jegyzetében Esther Reichelt, a Commerzbank feltörekvő piaci és deviza elemzője. Kit Juckes, a Société Générale fő devizastratégája a német választások eredményeit elemezve arra jutott, hogy egyelőre nem várható az európai költségvetési és monetráis politika nagyszabású átrendeződése, ami tartósan az 1,22-es szint fölé erősítené az eurót a dollár ellenében. Sőt, ha az 1,167-es támasz áttörik, azt euró tovább szakadhat - írta.

EKB euró-dollár árfolyam államkötvény Lagarde forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek