Jelentősen gyengült a forint euróval szembeni árfolyama a jegybanki kamatdöntést követő percekben: az euró/forint jegyzés 354,2 fölé ugrott. Pedig a magyar fizetőeszköz (együtt mozogva a cseh koronával) kifejezetten jól teljesített az MNB-döntés előtti órákban is, rövid ideig 353 forintnál kevesebbért is lehetett eurót venni, miután hétfő este 354,5 fölé kúszott a jegyzés, ami másfél havi csúcsot (a magyar fizetőeszköz szempontjából mélypontot) jelentett.

Fotó: Shutterstock

A hazai központi banktól az elemzői konszenzus 25 bázispontos kamatemelést árazott, s ugyancsak a monetáris kondíciók szigorítására számítanak Csehországban is. Tomáš Holub, a cseh jegybank vezető közgazdásza a Reutersnek ma azt nyilatkozta, hogy 50 bázispontos kamatemelést támogatna a következő, szeptember 30-i kamatdöntő ülésen, ez pedig 1997 óta a legnagyobb mértékű növelés lenne.

A cseh jegybank június óta két 25 bázispontos emelést hajtott végre, Holub nyilatkozata alapján a piac arra számít, hogy a jegybanki testületben kialakulóban lehet a 0,5 százalékpontos emelés melletti többség.

A lengyel központi bank viszont – magyar vagy cseh társaitól eltérően – óvatos a kamatemelések megkezdésével az megugrása ellenére.