Korrigáltak és emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, 

miután előző nap az utóbbi két hónap legerősebb ütemével estek vissza a China Evergrande nevű kínai ingatlanfejlesztő csoport esetleges bedőlése keltette félelmek hatására.
A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 1,00 százalékkal, 458,68 pontra emelkedett.

A nap nyertesei az utazással és szabadidő eltöltésével kapcsolatos vállalatok, valamint a bányaipari és az energetikai cégek voltak.

A British Airways anyavállalata, az IAG, a luxushajókat üzemeltető Carnival és az InterContinental szállodacsoport 2 és 5 százalék közötti mértékben drágult arra a hírre, hogy az Egyesült Államok enyhíti a turistákra vonatkozó beutazási tilalmat. November elejétől az Európai Unióból és Nagy-Britanniából érvényes védettségi igazolvánnyal és negatív Covid-teszttel be lehet utazni az Egyesült Államokba.

Fotó: AFP

A nap sztorijaként az Universal Music Group, a világ legnagyobb lemezkiadó vállalata 35,7 százalékos pluszban zárta első kereskedési napját az amszterdami tőzsdén, 

ami 46 milliárd euróra teszi a vállalat piaci tőkeértékét.
A héten a befektetők figyelme a jegybankokra irányul, mivel 16 központi bank tart kamatdöntő ülést, az amerikai mellett például a brit, a norvég, a svájci és a japán. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a szokásoknak megfelelően kedden és szerdán tanácskozik. A várakozások szerint megalapozza a járvány miatt elindított masszív eszközvásárlási program kivezetését, de majd csak novemberben vagy decemberben kezdi el visszafogni a vásárlásokat.

A londoni FTSE-100 mutató 1,12 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,43 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,50 százalékos, 

a madridi IBEX-35 index 1,16 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 1,22 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 1,14 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,33 százalékkal emelkedett.
Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,40 százalékos, az S&P 500-as index 0,41 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,66 százalékos pluszban állt.
A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.
Este fél hatkor a novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,38 százalékos pluszban, 74,20 dolláron, a WTI pedig 0,27 százalékos nyereségben, 70,33 dolláron forgott.
A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1719 dollárt adtak, 0,05 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,96 százalékkal, 1780,79 dollárra, decemberi szállításra pedig 1,02 százalékkal, 1781,80 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.