Újabb mérföldkőhöz ért júliusban a háztartások értékpapírvagyona, amely a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a hónap végén először lépte át a 15 000 milliárd forintot.

A nyár derekán 1,4 százalékkal, 15 013 milliárd forintra hízott a lakossági értékpapírszámlákon fialtatott megtakarítások értéke, a mintegy 210 milliárdos bővülésben a friss lekötések mellett a hozamok is jelentős szerepet játszottak.

A különböző befektetési eszközökből összesen 128 milliárd forintot vásároltak a háztartások, a hozamok pedig további, közel 84 milliárddal gyarapították őket. A tőkebeáramlás immár pontosan egy éve töretlen, a tavaly júliusi 65 milliárdos visszaváltás óta átlagosan havi 134 milliárd forintot fektetett be a lakosság. Eközben a piaci környezet is kifejezetten kedvezett a pénzfialtatásnak, a mostaninál nagyobb volumenű hozamot 2020 decemberében regisztrált az MNB.

Fotó: KALLUS GYÖRGY / VG

A nagyobb kockázatvállalástól hagyományosan ódzkodó háztartások körében ezúttal is az bizonyult messze a legnépszerűbbnek, amelyből újabb 93 milliárd forintot táraztak be. A hónap végén ezzel már 9723 milliárddal járultak hozzá az államadósság finanszírozásához, ennél nagyobb mértékben még sosem volt eladósodva a központi kormányzat a lakosság felé.

Ha pedig akkor legyen hosszú lejáratú és forintos. Az ilyen paraméterekkel rendelkező állampapír változatlanul slágerterméknek számít a lakosság körében, ebből ezúttal 105,5 milliárd forintért vásároltak, miközben az egy évnél rövidebb lejáratú forintkötvényből bő 15 milliárdos összértékben váltottak vissza. A hosszú lejáratú forintkötvényből már 8313 milliárd forintnyit tartanak a háztartások, ezen belül – Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap reggeli bejelentése szerint – már több mint 6000 milliárd Pluszban kamatozik.

A devizás kötvényekre a júliusi, jelentős forintgyengülés dacára sem kaptak rá a háztartások, ezekből alig 3 milliárd forinttal növelték kitettségüket, ennél még a papírok hozama is többet hozott számukra. Nem forintban jegyzett állampapírból továbbra is mindössze 223 milliárd forint van a lakosság kezében.

Jól jártak, akik magasabb hozam reményében profi szakemberre bízták a pénzüket, a befektetési alapokban frissen elhelyezett, 26,4 milliárd forint megtakarítás mellett a befektetési jegyek csaknem 56 milliárddal értékelődtek fel.

Az alapkezelőknél lévő háztartási összvagyon egy hónap alatt 2 százalékkal nőtt, és a 4290 milliárd forintot súrolja, ami szintén rekordnak számít.

Csúcsok dőltek júliusban a Budapesti Értéktőzsdén is, a hazai részvénykibocsátók papírjaival is jó üzletet csinálhattak a kockázatkedvelő kisbefektetők. A blue chipek közül a Richter volt a befutó 5 százalékos felértékelődéssel, míg a kisebb papírok között a Masterplast 13, a Rába részvényei pedig 12 százalékot raliztak. A hozamvadászat reményében a háztartások 10 milliárd forint tőkét toltak vissza a parkettre a júniusi, 12 milliárdos kiszálló után. Meglévő részvényeik csaknem 27 milliárd forint árfolyamnyereséget szállítottak, a lakossági részvényportfóliók összértéke pedig 4 százalékkal az eddigi legmagasabb szintre, 928 milliárdra ugrott.