Megtörtént, amire senki nem számított: a románok után a lengyel jegybank is megemelte irányadó kamatát. Közép-Európa legnagyobb gazdaságai közt immár teljes a sor.
A lengyel irányadó kamat 0,1-ről 0,5 százalékra emelkedett.

Fotó: Shutterstock

Senki nem számított rá, de megtörtént: a rekord alacsony szintről megkezdte kamatemeléseit a lengyel jegybank is. Szerdán ezt a román központi bank is megtette, több hónapos késéssel Budapest és Prága után. 

Közép-Európa legnagyobb gazdaságaiban ezzel mindenütt megkezdődött a kamatszigorítás: a jegybankok a magasan a célsávjaik fölé emelkedő inflációt igyekeznek ezzel megfékezni.

A piacok reakciója sem maradt el. A zloty több, mint egy százalékot erősödött az euró ellenében a tegnapi záró szintjeiről: nap közben már a 4,63-as szinten túl is járt, az emelés után már a 4,54-et kóstolgatja. A mozgást követi a forint, amely a korai gyengülés után lefordult a 360 feletti szintekről és 358,70 környékén jár az euró keresztben. A cseh korona, amely a nap elején a dollár megizmosodása miatt 25,5 közelébe gyengült az euró ellenében, majd visszapattant, délután megragadt a 25,42-es szint környékén.