Pénz- és tőkepiac

Hűvös télre, magas profitra számít a PannErgy

Továbbra is a 2,80-2,88 milliárd forintos sávba várja idei EBITDA eredményét a geotermikus energiát hasznosító PannErgy, miután közölte harmadik negyedéves hőértékesítési adatait.

Jóllehet a nyári uborkaszezonban a cég eladásai a tavalyi bázisidőszakétől 2,5, míg a tervezettől tíz százalékkal maradtak el, az alacsony részarány miatt úgy ítélik, ez nem veszélyezteti az 1732 terajoule-ban (TJ) rögzített éves eladási tervüket. A kisebb teljesítmény egyébként nem az időjárás, hanem távhőt átvevő partnereiknél végrehajtott karbantartási munkálatok elhúzódásának, valamint erre az időszakra időzített saját beruházásaik miatti kapacitáskiesések a számlájára írható. 

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A nyári hónapokban egyébként a társaság a teljes évre szóló éves értékesítési terv 8,5 százalékát termelte meg miskolci, győri, szentlőrinci és berekfürdői bázisai közreműködésével. Az igazi szezon csak most indult a PannErgynél, s a cég a korábbiaknál hűvösebb őszi-téli hónapokra számít, a tavalyi eladásaihoz képest tíz százalékkal megemelt, 620 TJ-os kalkulál a negyedik negyedévben.

A decemberi 225 TJ-os tervszám teljesítésével történelmi rekordot állítana fel a PannErgy. Az geotermikus energiát hasznosító társaság számára termelési szempontból a fűtési időszakban a 2-8 Celsius fok külső hőmérséklet tartományban az ideális, a legszűkebb napi ingadozás mellett.

Visszatérve a részletes nyári adatokhoz: a Miskolci Geotermikus Rendszer a harmadik negyedévben összesen 71,3 TJ hőenergiát értékesített, ami 1,9 százalékkal magasabb a 2020-as év hasonló időszakában elért hőértékesítéshez képest.

A Győri Geotermikus Rendszer 2021. harmadik negyedévében összesen 72,4 TJ hőenergiát értékesített, ami 6,2 százalékkal alacsonyabb 2020. harmadik negyedévéhez képest, főként az átvevő cégeknél végrehajtott karbantartások elhúzódása miatt. Szentlőrincen az értékesített hőmennyiség a tárgyidőszakban 16,6 százalékkal elmaradt a bázisidőszaki értéktől, mennyisége 1,04 TJ volt.

PannEnergy
Kapcsolódó cikkek