Visszatért a pandémia előtti szintekre a Repsol eredménye a harmadik negyedévben. A spanyol olajtársaság a megugró energiaáraknak köszönhetően a leginkább figyelemmel követett, CCS EBITA soron megduplázta tavalyi, 828 millió eurós eredményét, ami ezáltal 1,76 milliárd euróra nőtt. Adózott nyeresége ezzel párhuzamosan 623 millió euróra futott be, egy évvel korábban még mindössze 7 milliós tétel szerepelt ezen a soron.

A bőséges cash flow mellett adósságállományából több mint negyedmilliárd eurót faragott le a vállalat, kötelezettségei így 6,13 milliárd euróra rúgtak szeptember végén.

Fotó: DANI POZO / AFP

A javuló iparági környezet miatt a vállalat 600 millió euróval 6,7 milliárd euróra emelte idei EBITDA-célját, miközben a beruházási költségek 2,9 milliárd eurón állapodhatnak meg.

A megugró eredményből a befektetők magasabb juttatásra számíthatnak, a vállalatvezetés ugyanis 5 százalékos osztalékemelést irányzott elő. A részvényenként 63 eurócentes kifizetés mellett folytatódik a részvény-visszavásárlási program is, a tervek szerint a teljes állomány 4,9 százalékát kitevő, 75 millió darabos pakett megszerzésére kerülhet sor.

A befektetőket az alapvetően kedvező jelentést és a megemelt eredménycélok sem hatották meg, a árfolyama kora délutánig 4 százalékot esett.