Csökkenő árbevétel mellett is növekvő profitról számolt be a szeptember végén lezárt harmadik negyedévben az Interactive Brokers Group (IBG). A digitális fejlesztéseiről ismert, Magyarországon is egyre népszerűbb globális diszkontbrókercég forgalma 15 százalékkal, 464 millió dollárra apadt, 27 százalékkal  alulmúlva az elemzői várakozásokat.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A júniustól már a Budapesti Értéktőzsdén is tőzsdetagsággal – vagyis kereskedési joggal – rendelkező pénzügyi szolgáltató közvetítői jutalékbevételei a bővülő részvény- és opciós kereskedési volumen révén 11 százalékkal, 311 millió dollárra emelkedtek éves alapon, a nettó kamatbevételek viszont még ennél is meredekebben, 41 százalékkal ugrottak meg. Utóbbi az erős értékpapír-kölcsönzési tevékenység és a magasabb hitelmarzsoknak köszönhetően 274 millió dollárra rúgott. A bevételt és az eredményt ugyanakkor rontotta a stratégiai befektetésként kezelt Tiger Brokers piaci értékének csökkenése, az adózott, egy részvényre jutó profit (EPS) így 15 centtel, 43 centre esett vissza. Az alaptevékenység profitabilitását jobban tükröző, korrigált EPS közel 50 százalékkal magasabbra, 78 centre futott be. A piaci konszenzus ennél valamivel kisebb, 75 centes nyereségre számított.

A budapesti születésű Thomas Peterffy – aki 25 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 65. legvagyonosabbjaként és egyben a leggazdagabb magyarként szerepel a Forbes 2021-es listáján – alapította diszkontbrókercég tisztított, adózás előtti kamatmarzsa is tovább javult, és az időszakban elérte a 65 százalékot.

Az Interactive Brokers platformjára továbbra is özönlenek az új ügyfelek, szeptember végén már 1,54 millió befektetési számlát tartottak számon, ami egy év alatt 57 százalékos bővülést jelent. Az ügyfélvagyon is hasonlóan dinamikusan, bő másfélszeresére nőtt ez idő alatt, megközelítve a 354 milliárd dollárt. A kihelyezett befektetési hitelállomány ezzel párhuzamosan több mint ötödével, 86,2 milliárdra ugrott.

A negyedéves profitból részvényenként 10 cent kifizetését hagyta jóvá a vezetőség, melynek folyósítását december 14-én kezdi meg a társaság.

A gyorsjelentés közzétételét követően a Jefferies elemzője 75 dollárról 84-re srófolta fel az IBG-részvények célárát, a 14 százalékos felértékelődési lehetőség miatt továbbra is vételre ajánlva azokat. A NASDAQ-on jegyzett társaság papírjai az idén már 21 százalékkal drágultak, ám az elemzői célárak átlaga alapján az eddigi látott rali mellett is további 12 százalékos tartalék lehet még bennük.