A friss élelmiszerek árától tisztított, de az üzemanyagköltségeket tartalmazó japán fogyasztói árindex szeptemberben 0,1 százalékot emelkedett év per év alapon. Pontosan megfelelve az elemzői várakozásoknak. Ez az első pozitív inflációs érték 2020 márciusa óta. 

Fotó: Shutterstock

Az elemzők arra számítanak, hogy az emelkedő üzemanyagköltségek felgyorsítják a fogyasztói inflációt a következő hónapokban, bár a növekedés várhatóan szerény lesz a többi fejlett gazdasághoz képest, mert Japánban a bérek lassú emelkedése fékezi a fogyasztást, s a vállalatok nem tudják áthárítani a növekvő költségeket a fogyasztókra. 

Így annak ellenére zérus közeli az hogy a nagykereskedelmi árak szeptemberben 6,3 százalékkal megugrottak, ami éves csúcsnak számít.

Ám ez a termelőiár-nyomás egyelőre nem a fogyasztói árakra nehezedik, hanem a vállalati haszonkulcsokra.

A japán jegybank a Reuters forrásai szerint valószínűleg mérsékelni fogja az inflációs előrejelzését a márciusban végződő évre, mert a gyenge fogyasztás és az olyan egyszeri tényezők, mint például a mobiltelefondíjak csökkentése, ellensúlyozzák az energiaköltségek emelkedését.