Nem zökkentette ki az európai befektetőket a piacokra kora ősszel megérkező volatilitás, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) nettó értékesítése szeptemberben is pozitív mérleggel zárult. A tőkebeáramlás a Refinitiv Lipper friss adatai alapján immár másfél éve töretlen az eszközosztályban.

Fotó: HANNES BREUSTEDT / dpa Picture-Alliance/AFP

A megtakarítók szeptemberben még aktívabbá váltak, és az augusztusi 9,8 milliárd eurónál is nagyobb tétellel, 13 milliárd euróval növelték kitettségüket az eredetileg alapvetően passzív, indexkövető stratégiát kínáló, mára azonban elképesztően sokszínű, a befektetési univerzum szinte minden szegletét lefedő eszközökben. A vásárolt mennyiség azonban némileg elmaradt a 14,3 milliárd eurós 12 havi mozgóátlagtól.

Az inflációtól és a monetáris szigorítástól való félelem, valamint a kínai ingatlanpiacot megrázó Evergrande-válság ha a tőkebeáramlásnál nem is, a piaci hozamokban viszont annál inkább éreztette hatását. Az európai ETF-ek a kedvezőtlen árfolyammozgások nyomán 23,9 milliárd euróval értékelődtek le. Előző hónapban pontosan ilyen mértékű hozamemelkedést regisztrált a Refinitiv Lipper.

A teljes befektetett eszközállomány összességében 10,9 milliárd euróval csökkent, így az augusztusi, történelmi csúcsról lefordult a kontinensen bejegyzett ETF-ek összesített eszközértéke, az egyenleg szeptember végén 1219,4 milliárd eurót mutatott.

A legtöbb pénz – 7,5 milliárd euró – ezúttal is a ETF-ekbe érkezett, megelőzve az 5,4 milliárdot becsatornázó kötvényeszközöket. A vegyes ETF-ekből százmilliós tételben vásároltak, míg az alternatív, pénzpiaci és árupiaci termékek elenyésző értékesítéssel zárták az időszakot.

Az egyes alkategóriákat tekintve a globális és az amerikai részvényalapok bizonyultak a legnépszerűbbnek, 3,3, illetve 3,1 milliárdos értékesítéssel. A harmadik legkeresettebb termék az euróban kibocsátott vállalati ETF volt 900 millió eurós tétellel.

A befektetők a nagyobb piaci kilengések közepette kevésbé kísérleteztek, amit bizonyít, hogy a több ezer elérhető ETF közül az iShares Core S&P 500 UCITS ETF-et vásárolták a legnagyobb tételben. A legnagyobb piaci kapitalizációjú amerikai cégeket tartalmazó S&P 500 index mozgását passzívan lekövető alapba 1,5 milliárd euró friss tőke érkezett.

A forgalmazóknál is a BlackRockhoz tartozó iShares lett a befutó 7,9 milliárd eurós értékesítéssel, messze lekörözve a második, illetve harmadik helyezett Amundit és az Xtrackers-t. A két európai szolgáltatónál együttesen 2,5 milliárd eurót fektettek be szeptemberben.

A teljes európai szektor idén már 126,9 milliárd eurót szívott fel, az első kilenc hónap tőkebeáramlása ezzel már most felülmúlja az eddigi csúcsévnek számító 2019-es szintet, az év végén így borítékolható az újabb rekord.