Pénz- és tőkepiac

Renminbiben bocsáthat ki a magyar állam zöld devizakötvényt

Nyolcvan százalékban teljesült az idei finanszírozási terv, és a múlt havi dollár- és euró kibocsátások után jöhet még egy devizakötvény az év utolsó negyedében, ha megfelelőek a piaci körülmények - közölte az Államadósság Kezelő Központ (AKK)

Az első háromnegyed évben négyötöd részben teljesült a magyar állam idei, kétszer módosított finanszírozási terve - írta közleményében az ÁKK. A terv először májusban módosult, amikor a gazdaság újraindítása érdekében a 7,5 százalékára nőtt a költségvetés hiánycélja, majd szeptemberben volt újabb változás: ez legfeljebb 4,5 milliárd euró összegű devizakötvény-kibocsátásra teremtett lehetőséget arra az esetre, ha csúsznak a kilábalási pénzek az Európai Uniótól, illetve egyes idei kiadások fedezésére és a 2022-es hiány részbeni előfinanszírozására. 

Fotó: Simon Moricz-Sabjan / Világgazdaság

A forint lakossági piac nettó kibocsátási terv 61 százalékban teljesült, a bruttó  76 százalékban. A különbség a lejáratokkal és visszaváltásokkal magyarázható. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állományát az ÁKK 9 598 milliárd forintra becsli, ami 624 milliárd forinttal magasabb, mint 2020. év végén, ez átlagosan havi 69 milliárd forintos állománynövekedést jelent, szemben az éves terv teljesüléséhez szükséges 83 milliárd forint havi átlagos állománynövekedéssel. Az ÁKK fenntartja a lakossági kézben lévő lakossági állampapírok 11 ezer milliárd forintos állományi célját 2023-ra. 

Az intézményi piaci aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási terv 89 százalékban teljesült az év első kilenc hónapban, a csereaukciós terv 76 százalékban. Az intézményi forint állampapírok állománya 20 791 milliárd forint, beleértve az Önkormányzati Magyar Államkötvények 137 milliárd forintos állományát is. A devizakülföldi tulajdonosok  aránya 23,1 százalékra csökkent a 2020. év végi 23,9 százalékról. Az év hátralévő részében a kibocsátás gerincét az 5 és 10 éves papírok adják majd. A csereaukciók keretében továbbra is 2022-es és 2023-as, valamint piaci igény esetén 2024-es lejáratú papírokat vásárol vissza az ÁKK.

A szeptemberi devizakötvény eladások még helyet hagynak az év utolsó negyedévében egy újabb zöld devizakötvény kibocsátására kínai renminbiben, ha a szükséges szabályozói jóváhagyások rendelkezésre állnak és a piaci körülmények megfelelőek - írta a közlemény. A devizahitelek lehívására vonatkozó májusban módosított 1,3 milliárd eurós terv 34 százalékban teljesült. Az ÁKK további hitelfelvételekkel számol az év végéig, de a fennmaradó devizafinanszírozási keret várhatóan nem lesz kihasználva teljes mértékben. 

kibocsátás renminbi ÁKK finanszírozási terv
Kapcsolódó cikkek