Az alapító lánya, Marta Ortega lesz az Inditex igazgatótanácsának elnöke, leváltva a korábbi elnök Pablo Islát – közölte a cég kedden a Bloomberg szerint. A többek között a Zara, a Pull and Bear és Bershka márkákat birtokló vállalat új vezérigazgatót is kap, Carlos Crespót Oscar Garcia Maceiras követi a székben. A vezérigazgató váltás azonnali hatállyal történik.

Crespo a váltás után visszatér korábbi pozíciójába és a működésért felelős vezetőként folytatja. A lépés annyira nem okozott meglepetést, hiszen az utóbbi több mint egy évben egyre nőttek a spekulációk, hogy Isla szeretne továbblépni, míg Marta Ortega egyre többször jelent meg a nyilvánosság előtt az apja, a most 85 éves, a vállalat 59 százalékát birtokló Amancio cégében.

Fotó: OSCAR GONZALEZ / AFP

Isla 17 évet töltött a ruházati cégnél, ahol korábban vezérigazgatóként tevékenykedett és április 1-én adja át helyét Ortegának. Garcia Maceiras márciusban csatlakozott az Inditexhez – mely az első nagy európai ruhakereskedőként érte el a járvány előtti forgalmat és nyereséget köszönhetően az online értékesítéseknek – mint főtitkár és az igazgatótanács titkára. Korábban a Banco Popularnál és a Banco Santandernél szerzett tapasztalatokat.

Marta Ortega –akit apjával ellentétben nem zavar a nyilvánosság és szívesen vesz részt az elit eseményein és divatbemutatókon – elmondta, hogy mindig is szülei örökségét szerette volna továbbépíteni, a jövőbe nézve, de a múltból tanulva.

A cég a tervek szerint új irányítóbizottságot is létrehoz a márkák vezetőiből és más vezetőkből, hogy az átmenetet megkönnyítse.