Az Ifo-intézet felmérése szerint jelentősen súlyosbodott az alapanyaghiány a német gyáriparban. Novemberben a vállalatok 74,4 százaléka panaszkodott a nyersanyagok és alapanyagok beszerzésekor tapasztalható szűk keresztmetszetekre. Ami 4 százalékponttal haladja meg az októberi felmérés eredményét. Szinte minden iparágban nőtt a beszerzési problémákkal küzdő cégek száma.

Fotó: CHRISTOF STACHE

Szoros kivételt képeznek az elektromos berendezések gyártói, ahol az arány az októberi 90 százalékról, a továbbra is magas, 85 százalékra esett vissza.

Más szóval, a probléma mérséklődése ellenére ez az iparág még mindig a leginkább érintettek közé tartozik. De a gépek és berendezések gyártása ágazatban is 86 százalékos, míg az autóiparban 88 százalékos a termelés akadályozó szűk keresztmetszetek aránya a flmérés szerint. A skála alsó végén pedig az italgyártók állnak, ahol csupán a cégek 40 százaléka számolt be szűk keresztmetszetekről.

Nem enyhült a nyomás, még mindig  súlyosak a gondok az ellátási láncban – hangsúlyozta Klaus Wohlrabe, az Ifo-intézet felmérésekért felelős vezetője. Hozzátéve: a folyamatos beszerzési nehézségek, valamint az egyre duzzadó rendelésállomány minden bizonnyal hatással lesz az árak alakulására. Soha korábban ennyi vállalat nem jelentette még be az adatközlés során, hogy a jövőben emelni fogja az árait.