A Bank of Korea (BOK) csütörtökön 0,25 százalékponttal, 1 százalékra emelte irányadó kamatát, három hónappal azután, hogy augusztusban negyed százalékpontos kamatemelést jelentett be. A BOK pénteken hajnalban közzétett adataiból az is kiderült, hogy a jelzáloghitelek átlagos kamata az elmúlt három év legmagasabb szintjére emelkedett, mivel a kormány szigorította a hitelezési szabályokat, hogy megfékezzék a lakossági növekedését. 

A jelzáloghitelek kamata átlagosan 3,26 százalék volt októberben, 0,25 százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. Ez a legmagasabb érték 2018 novembere óta, akkor a ráta 3,28 százalék volt. A bankok fedezetlen hiteleinek kamata a múlt hónapban 0,47 százalékponttal 4,62 százalékra emelkedett, ami 2019 márciusa óta a legmagasabb érték, akkor 4,63 százalék volt.

Megint visszafogja az ázsiai növekedést a járvány

Lelassult Dél-Korea gazdasági növekedése, még a vártnál is jobban, és hasonlóra számíthat Tajvan is. A Covid–19 továbbra is visszafogja Ázsia gazdaságait, beleértve Kínát is, ahol továbbra is a zéró tolerancia elve uralkodik a járvány helyi fellángolásaival szemben.