Pénz- és tőkepiac

Hiba lenne menedéknek nevezni az aranyat

Sokak szerint a kriptopénzek elterjedése már 2010-től alternatívát jelent a befektetőknek, így azok elszívják a levegőt az arany elől. De ez nem így van.

Az arany hívei csalódottan tapasztalták az idén, hogy nincs az a vágtató Európában vagy az Egyesült Államokban, amely lényegi ralit tudott volna kiváltani az arany árfolyamában. Mi történt akkor a sok évtized óta fennálló összefüggéssel, mely szerint a nemesfém árfolyama akkor emelkedik, ha a dollár reálhozama csökken? Jelenleg az emelkedő infláció és a stabilan tartott kamatok mellett erodálódik az amerikai dollár reálhozama, ezzel együtt – néhány kisebb felfutástól eltekintve – mégsem drágult sokat az arany.

Sok makroközgazdász szerint az átmenetinek tartott infláció önmagában nem elég az arany tömeges vételéhez, ehhez arra lenne szükség, hogy a piaci hosszú távú inflációs várakozások is emelkedjenek. 

Átlagosan hathavonta érkeznek aggasztó hírek újabb vírusmutációkról, ezért a keresleti és bérinflációs várakozások nem maradnak stabilan emelkedő pályán. Így bár sokan látják, hogy az átmeneti infláció inkább csak jegybanki kívánalom, mint valós lehetőség, mégsem vesznek bele az aranyba.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Népszerű magyarázat a jelenségre az is, hogy a kriptopénzek elterjedése már 2010-től alternatívát jelent a befektetőknek, így elszívják a levegőt az arany elől. Ez akkor lenne igaz, ha a kriptók forgalmának nagy részét a „használati érték”, azaz az áruforgalomért cserébe adott, értékőrző digitális egység tenné ki. De erről még szó sincs. A kriptodevizákat túlnyomó részben spekulációs célra vásárolják, korlátozottan forgalomképesek és extrém magas kockázatot hordoznak, így valós alternatívát nem nyújtanak. 

Az arany számára inkább az ipari fémek, ritkaföldfémek, sugárzó anyagok és „egyéb állatfajták” jelentenek versenyt. 

Ezekhez az instrumentumokhoz korábban csak az intézményi vagy szakmai befektetők juthattak hozzá, akik vissza is sírják az alacsonyabb volatilitást. Egy váratlan gazdasági visszaesés azonban az alapanyagok számára is rossz hír: alacsonyabb keresletet jelent. Az arany és a nemesfémek általánosságban kockázatos tőkepiaci áruknak számítanak, nem képeznek külön, diverzifikációra kiemelten alkalmas eszközosztályt. A piaci félelem, a VIX-index igen nagy kilengése esetén azonban az arany legtöbbször felülteljesít. Lehet tehát a portfólióban aranyat tartani, csak attól az illúziótól kell elbúcsúzni, hogy az minden szituációban menedéket jelent.

kriptodevizák arany STRATÉGIA nemesfémek elemzés
Kapcsolódó cikkek