Ez lesz az első zöld államkötvény-kibocsátás, amelyet a kínai hatóságok jóváhagytak. A korábbi években általában 1-2 milliárd jüan értékű kötvénykibocsátásokkal jöttünk ki Kínában, ez a kibocsátás valószínűleg közelebb lesz az 1 milliárd jüanhoz (157,40 millió dollár), de majd meglátjuk

  mondta Kurali Zoltán a Reutersnek adott interjúban.

Kurali szerint a tranzakció célja Magyarország folyamatos piaci jelenlétének biztosítása Kínában. 

Fotó: Imaginechina

Szeptemberben Magyarország 2,25 milliárd dollár értékben értékesített 10 éves és 2 milliárd dollár értékben 30 éves kötvényeket, valamint 1 milliárd euró értékben hétéves eurókötvényt is kibocsátott.

A forint államkötvények hozamai az elmúlt hetekben megugrottak a koronavírus világjárvány újabb hullámának gazdasági hatásaival kapcsolatos globális bizonytalanság miatt, és azáltal, hogy a központi bank kamatemelések sorozatát hajtotta végre a kiugró megfékezése érdekében.

Magyarország december 2-i aukcióján az 5 éves irányadó kötvényeket 4,28 százalékos átlaghozam mellett, a 10 éves kötvényeket pedig 4,60-as átlaghozam mellett értékesítette. 

Mostanra úgy látjuk, hogy a hozamokban elértünk egy egyensúlyi szintet, ahol már beáramlást látunk

mondta a vezérigazgató.

Arra a kérdésre, hogy a magyar jegybank hamarosan kivezeti kötvényvásárlási programját, Kurali Zoltán azt mondta, nem számít arra, hogy ez jelentős hatással lenne a kötvénypiacra.