Meredeken zuhant szombaton a és a többi árfolyama, ami újabb jele annak, hogy a befektetők az e heti tőzsdei kiárusítás után visszahúzódtak a kockázatosabb fogadásoktól, írja a Wall Street Journal.

A Bitcoin, a legnagyobb piaci értékű kriptopénz szombaton reggel 47 555,84 dolláron állt, ami a CoinDesk adatai szerint 24 óra alatt 16 százalékos csökkenést jelent. Éjfél körül 42 000 dollárig zuhant, mielőtt visszapattant volna. A második legnagyobb kriptopénz, az ethereum több mint 13 százalékot esett.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

Más kriptopénzek, köztük a Solana, a Dogecoin és a Shiba Inu értékük több mint ötödét veszítették el.

A Bitcoin és más kriptovaluták arfolyama hírhedten változékony, és gyakran rejtélyes okokból zuhan. A mostani mélyrepülésben szerepet játszhatott a koronavírus új, omikron változatának megjelenése és az amerikai központi bank (FED) inflációra adott válasza.

A Bitcoin árfolyama szombaton később ide-oda ingadozott, miután El Salvador elnöke, Nayib Bukele, akinek országa szeptemberben fogadta el a Bitcoint törvényes fizetőeszközként, egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy az ország 150 érmét vásárolt átlagosan 48 670 dollárért darabonként.

Nem ez az első eset, hogy El Salvador beavatkozott a piaci folyamatokba egy nagy áresés után. Az ilyen akciók révén az elszegényedett közép-amerikai ország egy informális központi bankká vált, amely támogatja a digitális valutát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a hagyományos központi bankok beavatkoznak a devizapiacokon, hogy stabilan tartsák a valutákat.

A kriptovaluták árfolyama változékonyabb a részvényekénél vagy az államilag kibocsátott valutákénál. A héten a befektetői hangulatot lenyomta, hogy az omikron vírusvariáns miatt világszerte újabb korlátozásokat vezettek be, éppen akkor, amikor az utazás kezdett volna fellendülni.

De a befektetőket leginkább az aggaszthatja, hogy A Fed decemberi ülése után bejelentheti, hogy felgyorsítják a mennyiségi lazítás megszüntetését. A hét elején Jerome Powell elnök azt mondta, a központi bank kész a korábban vártnál gyorsabban visszavonni eddigi pénzpolitikáját, megnyitva ezzel az utat a kamatemelés előtt a jövő év első felében.

A magasabb kamatlábak nem kedveznek a Bitcoinhoz hasonló spekulatív eszközök tartásának. Amikor a Fed 2017-ben és 2018-ban kamatot emelt, a Bitcoin ára drámaian esett, amit a kripto rajongói Bitcoin-télként emlegetnek. A Bitcoin november 9-én 67 802 dolláron érte el az eddigi legmagasabb értékét.