Befektetői napot tartott kedden a Masterplast, ahol a társaság frissített stratégiáját és eredménycéljait is megismerhették a részvényesek. Az építő- és egészségipari gyártó cég tavaly minden korábbinál eredményesebb évet zárhatott, előrejelzése szerint az árbevétel 55 százalékos növekedést követően 190,3 millió euróra emelkedett, miközben az eredményesség még nagyobb mértékben bővült. Az EBITDA a duplájára ugrott és átlépte a 22 millió eurót, míg az adózott eredmény 15,4 milliós értékével közel 2,5-szerese a bázisév teljesítményének. 

Az újabb rekordot hozó év mögött az európai építő- és szigetelőipari konjunktúra és a vállalat piaci részesedésének növekedése áll. A Masterplast stabil alapanyag-ellátásának és bővülő saját gyártásának köszönhetően növelte versenyképességét és partnereinek számát. Az egészségipari szegmensben a német üzem termelése és a nagy volumenű egészségügyi védőoverall-értékesítés is fokozta az eredményességet. 

A már megvalósult és a tervezett további beruházások termőre fordulásával a következő évek során tovább folytatódhat a vállalat sikersztorija, amit a frissített eredményvárakozások is tükröznek. 

Idén 215 millió eurós árbevétel elérését tűzte ki a vállalat, ami mellett az EBITDA 26,6 millióra, az adózott nyereség pedig 16,5 millióra hízhat. 

Fotó: Masterplast

A prognózis alapján 2024-re már 305 millió eurós forgalom és közel 41 milliós EBITDA várható, ami 26,5 milliós nettó profitban csapódhat le. A társaság a bővülő eredményét a jövőben is elsősorban az új beruházások megvalósítására kívánja fordítani, megtartva emellett a stabilan növekvő osztalékszintjét. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően évente 11 forinttal emelnék az egy részvényre jutó kifizetést, az idei 55 után tehát jövőre már 66, a 2024-es eredményből pedig 88 forint érkezhet.

Az ismert projektek mellett egy új építőipari üzleti szegmens elindítását is bejelentette a társaság. Az építőipar kihívásaira és a fogyasztói igényekre is választ adva 

az évtized legígéretesebb és nagy valószínűséggel leggyorsabban fejlődő építőipari szegmensébe, a moduláris építészetbe lép be gyártóként a Masterplast.

A moduláris technológia több szempontból is hatékonyabb megoldást kínál a hagyományos építési módszerrel szemben. A termelés ellenőrzött üzemi körülmények között történhet az év 12 hónapjában, akár folyamatos műszakban. A szabványos épületmodulokból számos épülettípus gyártható, amelyek felhasználása széles körben alkalmazható.

A technológiával nagyon gyorsan, alacsony helyszíni élőmunkaigénnyel építhető lakóház, nyaraló, iroda, öltöző, munkásszálló, orvosi rendelő, edzőterem vagy akár vendéglátó egység s. A vállalat beszállítói kapcsolatrendszere, saját gyártási háttere, gyártói tudása és tőkeereje jelentős versenyelőnyt biztosít a Masterplast számára. Az első üzem Székesfehérvár vonzáskörzetében létesül, és a tervek szerint 2022 végére már beindul a termelés. Ács Balázsnak, a Masterplast-alelnökének a megfogalmazása szerint az új, moduláris építészeti üzletág az építőipar Teslája lehet.

A működés első teljes évében 500 épületmodul legyártása a cél, amellyel nagyságrendileg 10 millió eurós árbevételt érhet el 2023-ban az új üzletág. 

„A Masterplast növekedési stratégiája újabb szintlépést eredményezhet a következő években, mivel több olyan folyamatban lévő beruházás is termőre fordul, amely jelentős potenciállal rendelkezik. Meggyőződésem, hogy a részvényesi értéknövekedés dinamikája folytatódhat, és bízom benne, hogy a befektetőink továbbra is elégedettek lesznek a Masterplast-részvénnyel” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.