Miután az év eleje óta folyamatosan oldalazva csúszott lefelé a árfolyama, magyar idő szerint péntek reggelre átszakadtak a gátak, és a vezető árfolyama átszakította a 40 ezer dolláros szintet. A bitcoin zuhanása a többi kriptoeszközt is magával rántotta, így ezen eszközök piaci kapitalizációja mintegy 150 milliárd dollárral csökkent az éjszaka folyamán a CoinMaketCap adatai szerint.

Fotó: Shutterstock

A vezető kriptopénz kicsivel 39 ezer dollár alatt forog a piacon, az elmúlt 24 órában több mint 7 százalékot veszítve az értékéből, de a második legnagyobb digitális eszköz, az ether is 8 százalék fölötti mértékben zuhant. Ez utóbbinál ráadásul az esés annak ellenére következik be, hogy a Twitter csütörtökön elérhetővé tette az igazolt NFT-k profilképként történő használatát. Igaz, az ezt lehetővé tevő piactér, az Opensea pont ugyanebben az időben technikai problémákkal küszködött, és megjelentek az ezen felhasználók hozzászólásait némító kiegészítők is a platformon.

A bitcoin árfolyama így a novemberi 69 ezer dolláros értéket lefelezte az elmúlt hónapokban, és csak az idei évet tekintve is 20 százalék körüli mínuszban van.

De mégis mik a kriptopénzek?

A bitcoin és a többi kriptoeszköz kapcsán a leggyakoribb hírek ezen eszközök árfolyamáról szólnak. De mit is vesz az, aki kriptót vásárol?