A hír a tőzsdei szereplők mellett az esport világa számára is kiemelt fontosságú, hiszen a Blizzard az egyik legnagyobb szereplő. A Microsoft nagybevásárlása nem véletlen, hiszen egy sokmilliárdos piacról van szó, Bill Gates vállalata pedig bízik benne, hogy megtalálta a legújabb aranytojást tojó tyúkot.

Jól példázza azt, hogy mekkora pénzeket mozgat meg az esport-piac, hogy az Esportinsider adatai alapján az Activision Blizzard játékából életre hívott

Overwatch League 2021-es bajnokságán 4,25 millió dollár (1,35 milliárd forint) volt a versenyzők összdíjazása.

Azonban ez sem volt elég az élmezőnyhöz, a ForTheWin portál rangsora alapján az Overwatch nem került be a hét legmagasabb összdíjazású esport közé. A tavalyi csúcstartó 47,2 millió dollárral (19 milliárd forint) a Dota 2 volt, a 21 millió dolláros (6,6 milliárd forint) CS:GO és a 16 millió dolláros (5 milliárd forint) PUBG: Battlegrounds előtt.

A Microsoft részvényenkénti 95 dolláros ajánlata 45 százalékos prémiumot jelent az Activision pénteki záróárfolyamához képest. Aznap egyébként már 38 százalékkal drágultak a cég papírjai.

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP

Ma a számítógépes játékok jelentik a legdinamikusabb és legizgalmasabb területet minden technológia platformon, és kulcsszerepet fognak játszani a metaverzum fejlesztésében is

– értékelte a megállapodást Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója.

Az Activision népszerű játékai mint például a "Call of Duty", a "Warcraft" vagy az "Overwatch" segíthetik az Xboxairól híres Microsoftot a Sony Playstation-nel szemben vívott piaci versenyben, amelyben eddig a Reuters szerint a japánok tartottak némileg előrébb.

A Microsoft azt is közölte, hogy az eddigi főnök Bobby Kotick az átvétel után is az Activision Blizzard vezérigazgatója marad.

A múlt héten a rivális Take-Two Interactive Software videojáték-kiadó tette közzé, hogy 11 milliárd dollárért felvásárolja a "FarmVille" játékot készítő a Zyngat.

Fotó: CHRISTOPHE GATEAU / AFP