Pénz- és tőkepiac

Szökkent a forint, az MNB-től kapott szép löketet

A vártnál majdnem kétszer nagyobbat emelt alapkamatán a Magyar Nemzeti Bank, a devizapiacon meg is lett az eredménye, a magyar fizetőeszköz árfolyama erősödött.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére szépen visszaerősödött a hétfői zuhanás után a forint, és erre még rá is tett, miután a Magyar Nemzeti Bank az elemzői konszenzus előrevetítette 30 bázispont helyett fél százalékponttal emelte kamatait, az alapkamatot 2,4-ről 2,9 százalékra. Ezzel közel évtizedes csúcsra ugrott a kamat.

Látható, hogy a múlt héten született konszenzusnál erőteljesebb szigorításra sokan ráéreztek, 

miután a feltörekvő piaci devizák árfolyamai köztük a forint is hétfőn megrendítő dupla mélyütést kaptak az orosz-ukrán konfliktus okozta aggodalmaktól és a dollár erősödésétől a Federal Reserve szerdai ülése előtt, amelytől a befektetők azt várják, hogy ráerősít a tengerentúli kamatemelési várakozásokra. 

Fotó: Shutterstock

A forint már az MNB bejelentése előtt visszapattant, elszakadva a tovább tántorgó lengyel zlotytól és a cseh koronától, miközben a dollár tovább hasított, ismét áterősödve az 1,13-as pszichológiai határon az euróval szemben. A keleti irányból érkező nyomás ugyanakkor enyhült némileg bár a piacokon továbbra is tartanak tőle, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát , mert bár az ukrán hrivnya továbbra is gyengélkedik, a rubel szintén visszafordult a hétfői zuhanásból. 

A forint, amely hétfőn az euróval szemben a 362-es szinten is átgyengült, majdnem háromhetes mélypontra, már a reggeli órákban átütötte a 360-at, majd az MB döntése után a 359,5-et is, és egyharmad százalékkal volt erősebb a tegnapi zárásnál, miközben majdnem kéthetes csúcsot ért el a lengyel zloty ellenében, 78,5 környékén, és az utóbbi napok legerősebb szintjei környékén kereskedett a kamatemelési várakozások támogatta cseh korona ellenében is. 

Nagy figyelem övezi az MNB hamarosan érkező kommentárjait is, 

amelyekből azt igyekeznek majd a piacon kiolvasni, várható-e további, a forintot támogató monetáris szigorítás Budapesten is.

kamatszigorítás forint dollár árfolyam forinterősödés rubel devizapiac forintgyengülés piaci jelentés MNB forint árfolyam fomc piaci összefoglaló euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek