Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője

Az inflációs nyomás és a stagflációs félelmek ellenére a nem-tartós fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok a globális lassulástól való befektetői félelem közepette menedékeszközként viselkedhetnek. Bár a költségoldali nyomás az egész iparágban jelentős, a kereslet ezekre az árucikkekre a gazdasági ciklikusságtól függetlenül stabil, reziliens maradhat. Meglátásunk szerint a világ legnagyobb sörgyártója, a belga AbInBev jelentős felértékelődés előtt állhat. A koronavírusból való kilábalást követő globális gazdasági nyitás a sörfogyasztást támogathatja, mivel a fogyasztók a gyorsuló ellenére növelhetik kiadásaikat szórakozásra és szabadidőre.

Iparági elemzések alapján a sörpiac növekedési üteme közel 9 százalékos lehet évente 2025-ig. A járványügyi korlátozások enyhítése és a turizmus fellendülése a jövőben támogatni fogja a sör iránti keresletet, amely mind az értékesítési volumenben, mind az árbevételben megmutatkozhat. Bár az alapanyagárak jelentős emelkedése volt megfigyelhető idén márciusig, az elmúlt hónapokban heves korrekció rajzolódott ki számos jelentős költségelem esetében (alumínium, termény árak). Eközben a cég azonban jelentősen növelte már értékesítési árait is.

We,Meet,Oktoberfest.,Hand,Of,Bartender,Pouring,A,Large,Lager
Fotó: Shutterstock

A papír alulteljesítése jellemző a szektorhoz képest, melynek fő oka a magasabb tőkeáttétel és a devizakockázat. A bevételek közel 40 százaléka Latin-Amerikából származik, emiatt a fejlődő piaci devizák befolyásolhatják az eredmények alakulását. A kitűzött EBITDA arányos eladósodottság elérése miatt az visszafogottabb lehet a közeljövőben, hiszen az leépítése prioritást élvez a cash-flow felhasználását illetően. A vállalatnak ugyanakkor 2026-ig nem kell jelentősebb adósságot törlesztenie. Mivel adóssága nagyrészt fix kamatozású és az emelkedő hozamkörnyezet ellenére refinanszírozásra nincs szüksége, az adóssága elinflálódik. Az alulértékeltség nemcsak a szektorhoz viszonyítva jelentkezik, hanem a vállalat historikus értékeltségét jellemző mutatókban is. A szektor komponenseit tömörítő szektorindex előremutató P/E mutatójához képest 20 százalékos, EV/EBITDA mutatójához képest közel 30 százalékos diszkonton forog az ABInBev részvénye.