Hároméves futamidejű zöldkötvény kibocsátást készít elő euróban az OTP Bank – írta a Global Capital. A portál értesülése szerint szerdán és csütörtökön zajlott a befektetők szondáztatása, a kibocsátása pedig a jövő hét elején várható. A lap információit az OTP Bank kommunikációs osztálya megerősítette a VG-nek, azon túl azonban nem kívántak további részleteket hozzátenni. 

A tervek szerint a kötvény a futamidő első két évében nem lenne visszahívható, az utolsó évben viszont igen. Besorolása szenior, ezen kívül pedig az úgynevezett 144A szabálynak is megfelel, tehát sztenderd kereskedésre alkalmas. A magyar pénzintézet legutóbb januárban adott megbízást kötvénykibocsátás megszervezésére, akkor 10,25 éves futamidejű, 5,25 évig nem visszahívható, Tier2 tőkének minősülő alárendelt kölcsönkötvényt terveztek piacra vinni. Akkor a Citigroup, JP Morgan, Société Générale és az OTP vett részt a szervezésben, most az anyabank mellett a BNP Paribas, az Erste és az ING kapott felkérést. 

A lapnak nyilatkozó bankár szerint nem biztos, hogy az év eleji megbízás egyáltalán sikerrel jár, ezért dönthetett úgy a magyar pénzintézet vezetése, hogy alacsonyabb kockázatú kötvénnyel jelenik meg a piacon, hogy az MREL-követelményeket teljesítsék (a jegybanki MREL-követelmény a szavatoló tőkére és leírható, illetve átalakítható kötelezettségekre vonatkozik, ez szabályozza a saját tőke és az alárendelt kölcsöntőke minimális összegét). 

Fotó: Simon Móricz-Sabján

Az OTP Banknak jelenleg két kötvénysorozata van kint a befektetőknél. Egyiküket szintén az MREL-követelményekkel összefüggésben bocsátották ki, három évvel korábban, 500 millió euró értékben (ebből 60 milliót az EBRD vásárolt meg). A július 15-én lejáró éves periódusra 2,875 százalék a kötvény aktuális kamata, a papírok 2029-ben járnak le és 2024. július közepétől visszahívhatók. A másik, szintén félmilliárd euró névértékű kötvény, lejárat nélküli (perpetual), aktuális kamata 2,583 százalék, ami már 2016 óta visszahívható lenne, de az OTP azóta nem élt a lehetőséggel. Ezek azonban alárendelt kölcsöntőke kötvények, tehát az árazásuk nem releváns a mostani – elsőbbségi – kötvényügylet árazása szempontjából – jegyzi meg a lap. 

Ugyanakkor a közép-kelet európai régióban, sőt Magyarországon is a piacon van az OTP-hez hasonló besorolású értékpapír, amely jó összehasonlítási alapot jelet. De iránymutató lehet a spanyol Unicaja Banco június 16-i kibocsátása, a 3-éves elsőbbségi kötvényeik a mid swap felett 305 bázisponttal keltek el, az olasz BPER Banca-éi pedig 325 bázisponttal. Az ukrajnai háború közelsége miatt azonban lehetséges, hogy az OTP-nek kamatprémiumot kell kínálnia a befektetőiknek. 

Elemzők szerint a kötvénykibocsátás időzítése az OTP részéről nem lehet véletlen, miután az Európai Központi Bank világosan kommunikálta szándékát a kamatai emelésére, sőt az ütemezés is ismert. Az sem kizárt, hogy a bevont összegből visszavásárolják a piacon lévő örökjáradék kötvényeket, amelyek után jelenleg a 3-havi Euribor (június 29-én ennek mértéke mínusz 0,191 százalék volt) felett 300 bázispontos kamatot fizet a magyar bank.