Aggódva figyeli az amerikai gazdasági folyamatokat a Goldman Sachs, a befektetési bank elemzői szerint a belső fogyasztás visszafogása minden bizonnyal megjelenik a második negyedéves vállalati bevétel és ebből következően az eredményadatokban. Ez a kockázat – vélik – nagyobb az amerikai részvénypiacra nézve, mint az, hogy egyébként is a medvepiaci tartományba csúsztak vissza a főbb tőzsdeindexek.

David Kostin vezető stratéga szerint a magas és a befektetett eszközök árfolyamcsökkenése egyre inkább megterhelést jelent a háztartások számára, a szakértő szerint ennek egyértelmű jele a kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékos visszaesése májusban, illetve a júniusi, rekord alacsony fogyasztói hangulat - idézte a szakértőt a Bloomberg Ha a helyzet nem változik, nem zárható ki egy nagyobb volumenű részvénypiaci kényszer-kitárazás a lakosság részéről.

tőzsde Stock market bear market. medve medvepiac Downward trend esés zuhanás diagramok charts on the befektetés investment platform. Double exposure of the bear and candles on the chart.
Fotó: Shutterstock

A Goldman szakértői szerint a háztartások kiadásainak visszafogása nyomás alá helyezi a fogyasztói diszkrecionális szektor részvényeit és az autóipari részvények árfolyamára is negatív hatással lehet. Utóbbi szegmenssel kapcsolatban aggodalomra adhat okot, hogy január óta a használt autók átlagára 6 százalékkal csökkent. 

A fenti pesszimista kilátásokkal magyarázható, hogy a Goldman Sachs az idén közel 20 százalékkal eső S&P 500 indexet 4300 pontra várja az év végére, szemben a 4650 pontos konszenzussal. Hozzáteszik, azokban az években, amikor a lakossági befektetők nagy tételben adták az amerikai részvényeket, az S&P 500 index átlagosan 8 százalékkal emelkedett, éves összevetésben.