A nap közben kiszivárgott sajtóhíreket követően, szerda délután a Mol is megerősítette, hogy pert nyert Horvátországgal szemben a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtti választottbírósági eljárásban.

A társaság közleménye szerint az ICSID 2022. július 5-én hozott az olajtársaság számára kedvező ítéletet a Horvát Köztársasággal szemben még 2013 végén indított eljárásban, amelyet a Mol azért kezdeményezett, mert Horvátország több ízben megsértette a felek között 2009-ben megkötött, elsősorban a gázkereskedelmet szabályozó szerződéseket. 

An employee looks towards refining towers at the INA Industrije Nafte d.d. oil refinery on the shores of the Adriatic sea in Urinj, near Rijeka, Croatia, on Thursday, May 23, 2013. Croatia, whose economic development was stifled by Europe's bloodiest fighting since World War II, is trying to revive growth after four years of recession or stagnation. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images 169398601
Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

Az ICSID ítélete egyértelműen kimondja: nem megalapozottak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai. 

A háromtagú tanács egyhangúan visszautasította a horvátok azon védekezését, hogy a 2009-es szerződések vesztegetés eredményeként jöttek volna létre. Akárcsak a 2016-os Uncitral bíróság, ez a nemzetközi bírói fórum is gyengének és ellenmondásokkal terheltnek minősítette a horvát büntetőeljárások koronatanújának történetét. A bíróság erős kételyét fejezte ki a tanú igazmondását és megbízhatóságát illetően mind a választottbírósági, mind a zágrábi büntetőeljárásokban. A választottbírósági ítélet szerint Horvátország tetemes károkat okozott az INA-nak, közvetve pedig a Molnak, mivel szerződéses kötelezettsége ellenére sem vette át az INA gázkereskedelmi üzletágát, továbbá nem a szerződésnek megfelelően történt a földgáz árszabályozása és a bányajáradék mértékének emelése sem, 167,8 millió dolláros veszteséget okozva a Molnak. A választottbíróság további 16,1 millió dollár összegű kártérítést ítélt meg az INA leányvállalata (Prirodni Plin) által gáztározóban tárolt földgáz nyomott áron történő kényszerértékesítése miatt. 

Az ítélet a kamatfizetést is figyelembe véve összesen nagyságrendileg 236 millió dollár – jelenlegi árfolyamon 96,45 milliárd forint – kártérítést ítélt meg a Mol részére. 

Az ICSID döntésének különleges jelentőséget ad, hogy az a nemzetközi jog alatt létrejött egyezménynek számít, és mivel a nemzetközi jog elsőbbséget élvez a nemzetivel szemben, ezért a Mol azt várja, hogy Horvátország igazodik az ítélethez, és összhangba hozza azt a saját gyakorlatával – hangsúlyozták az olajtársaság képviselői egy szerda délutáni háttérbeszélgetésen.

Az ICSID döntése azzal egyenértékű, mintha a horvát Legfelsőbb Bíróság hozta volna meg, Horvátország kötelezettsége, hogy összhangba hozza a nemzetközi bíróság döntését a saját bíróságának korábbi döntésével

 – emelte ki Kara Pál, a Mol csoport jogi igazgatója.

A mostani ítéletnek ezzel együtt nincs hatása Hernádi Zsolt vezérigazgató mozgási szabadságára, az európai elfogatóparancsot és az Interpol nemzetközi körözését csak a kérelmező ország, vagyis Horvátország tudja visszavonni.

Az olajtársaság arra számít, hogy a számára kártérítésként megítélt 236 millió dollár kártérítést néhány hónapon belül kifizetheti Horvátország.