A 2008-at követő évek alacsony hozamkörnyezete felértékelte az osztalékot, mint jövedelemforrást. A 2020-at követő volatilis gazdasági környezet, a növekvő és az emelkedő hozamok azonban tartósan nyomás alatt tartják a vállalati profitrátákat, ami miatt számos, jelenleg magas osztalékot fizető, de kevésbé erős mérleggel rendelkező vállalat nem tudja majd fenntartani a jelenlegi osztalékfizetését.

Serbian tennis player Novak Djokovic reacts  during the quarter-finals tennis match against Ivo Karlovic of Croatia in Qatar's ExxonMobil Open in Doha on January 8, 2015. AFP PHOTO/ AL-WATAN DOHA/ KARIM JAAFAR  ==QATAR OUT== (Photo by KARIM JAAFAR / AL-WATAN DOHA / AFP)
Novák Djokovic a tenisz, a háttérben lévő Exxon Mobil az osztalékfizetés arisztokratái közé tartozikFotó: KARIM JAAFAR / AFP

Azok a befektetési stratégiák viszont, amelyek a pillanatnyi magas osztalékhozam helyett az évről-évre növekvő osztalékot fizető vállalatokat helyezik fókuszba, három olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, melyek vonzó befektetési célpontokká tehetik őket.

Először, a megszakítások nélkül, évről-évre növekvő a vállalat “minőségének” fontos fokmérője, és fegyelmezett, hosszú távú gazdálkodásra utal: az ilyen vállalatok tőkeáttétele tipikusan alacsonyabb, tőkearányos megtérülése pedig jellemzően magasabb, mint a piac egészéé.

Másodszor, a növekvő osztalékot fizető részvények fedezékként szolgálhatnak piaci lejtmenetek idején: az S&P Composite 1500 Index legalább húsz egymást követő évben osztalékot emelő tagjait lekövető S&P High Yield Dividend Aristocrats Index idén mindössze 6 százalékkal került lejjebb, míg az S&P Composite 1500 Index 19 százalékot veszitett értékéből.

És ez a felülteljesítés nem csak egyszeri véletlen: az elmúlt 22 év során azokban a hónapokban, melyekben az S&P Composite 1500 esést szenvedett el, az S&P High Yield Dividend Aristocrats átlagosan 1.4 százalékkal teljesített felül.

Harmadszor, a növekvő osztalékot fizető vállalatok alkalmasak lehetnek a növekvő hozamkörnyezetből eredő kockázatok tompítására: míg a magas pillanatnyi osztalékhozamra fókuszáló stratégiák kitettsége döntően a közmű-, pénzügyi-, és ingatlanszektorra koncentrálódik, addig az osztalék növekedési stratégiák szektor kitettsége jóval kiegyensúlyozottabb, ami stabilabb hozamokat eredményez olyankor, amikor egy-egy szektorban akár az emelkedő hozamok, akár más külső sokk hatására jelentős elmozdulás következik be. 

Az S&P Dividend Aristocrats Index család tagjai az Egyesült Államokon kívül számos más régióban is hozzáférést nyújtanak az adott térség konzisztensen növekedő osztalékot fizető vállalataihoz.