Interjút adott a HVG-nek Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. Többek között arról beszélt, hogy rendszeresen érkeznek hozzájuk megkeresések Ukrajnából az orosz piac elhagyására, de Oroszországban 12 millió embert látnak el a gyógyszereikkel, így nem opció a kivonulás. Utalt rá, hogy ezzel kockázatot vállalnak, egy új ukrán törvény szerint visszavonhatók azoknak a gyógyszercégeknek a törzskönyvei, amelyeknek oroszországi érdekeltségei vannak.

Az orosz piaccal kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban kiszállítási nehézségekkel küzdenek, korábban 7-10 nap alatt értek oda a szállítmányaik, manapság ez két hét. A helyi gyárban egyes alapanyagok beszerzése vált nehézkessé.

2021.05.27.   Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég vezérigazgatójaFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Orbán Gábor hangsúlyozta, továbbra is elérhetőnek tartja a Richter tavalyi árbevételének megismétlését, bár ehhez kellett a forint leértékelődése. Az eredmény alakulását pedig az támogathatja, hogy a költségeik az idén még nem ugranak meg az energiaárak elszállása miatt, mivel hosszú távú szerződéseik vannak. Az extraprofitadó érdemben nem befolyásolja az idei eredményeiket, annak összege pár száz millió forint lesz, betudhatóan a magas kutatás-fejlesztési tevékenységüknek.