Lejtmenetben a kínai értékpapírpiacok, az felett folyamatosan ott lebeg az összeomlás veszélye, ráadásul a kínaiak számára hagyományos „aranyhelyettesítő” féldrágakő piacán ellátási nehézségek is jelentkeznek. Így a vagyonos kínaiak ismét az évszázadok, évezredek alatt megszokott értékálló befektetési forma, a jáde felé fordulnak.  

A buyer checks a jade stone before the auction during the annual Myanmar Jade, Gems and Pearl Emporium in Myanmar's capital of Naypyidaw on September 16, 2019. (Photo by Thet AUNG / AFP)
Jádeaukció előtt Mianmarban  Fotó: Thet Aung / AFP

Mianmar a globális csúcsminőségű, a mesterséges köveknél sokkal értékesebb jádekínálat 70-90 százalékát adja. A felvevőpiac főleg Kína és Délkelet-Ázsia. A kínai részvényindexek mélyrepülésben vannak, a benchmark CSI 100 az idén 15, a hongkongi Hang Seng 13 százalékkal esett. A kontinensnyi ország kötvénypiacát az ingatlanszektor csődjei rázták meg, a lakásárak – a vagyonszerzés korábbi fő hajtóerői – immár tizedik hónapja csökkennek egyfolytában. Ennek a hátterében az áll, hogy 

a gazdaságpolitika limitálta az ingatlanfejlesztők által felvehető kölcsönök összegét és korlátozták a jelzáloghitelezést.  

A befektetők így kénytelenek diverzifikálni a portfólióikat, így újra a jáde felé vették az irányt. A biztonságos iránti igényt fokozta az orosz–ukrán háború, az utóbbi napokban pedig a Tajvan körüli kardcsörtetés. Sokan tartanak attól, hogy a Nancy Pelosi látogatása utáni kínai erőfitogtatás fegyveres konfliktusban eszkalálódik, márpedig ez szinte bizonyosan amerikai szankciókat vonna maga után. A kínai befektetőknek az orosz szankciók is fájnak. 

Láttuk, hogy egy tollvonással elveszítik a vagyonukat – kommentálta a helyzetet a Financial Timesnek Daryl Ho, a szingapúri DBS bank befektetési stratégája.  

A jádekő-kereskedelem alapvetően ismeretségeken, meghívásos aukciókon zajlik, így 

az átlagbefektetőnek esélye nincs csúcsminőségű köveket nagy tételben venni. 

Így jobb híján a feldolgozott kövek, az ékszerek piacán keresnek befektetési célpontokat. Egy kínai ágazati szervezet tavaly év végén közzétett jelentése (China Jadeite Industry Consumption White Paper) szerint a jádekő és a belőle készített ékszerek a legvagyonosabb magánbefektetőknél előkelőbb helyen szerepelnek a befektetési listán, mint az órák, a luxusautók, a csúcskategóriás borok vagy a festmények. A megkérdezettek 27 százaléka szándékozott féldrágakövekbe befektetni.  

Jade items on display in the Beijing Dragon Land gallery in Beijing, China (Photo by TIM GRAHAM / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)
Fotó: Tim Graham / Robert Harding Heritage via AFP

Az amúgy is szűkös kínálatot még jobban apasztotta a tavaly februári puccs Mianmarban, valamint az ennek nyomán bevezetett amerikai szankciók. Szakértők szerint 

a nagy- és a kiskereskedelmi ár közötti differencia az 1990-es, 2000-es években másfél, legfeljebb kétszeres volt. Mára az árrés egy-egy különösen szép kő esetén elérheti a tízszeres különbséget is. 

A központja Hongkong, a magas minőségű, laboratóriumok által is bevizsgált jádekövek importjának értéke tavaly a duplájára emelkedett.