Tizenhét százalékot raliztak kedden nap közben a csődbe jutott Revlon részvényei. A kozmetikumairól világhíres amerikai vállalat papírjai azt követően kezdtek a mémrészvényekét idéző száguldásba, hogy az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokból kiderült, a Morgan Stanley a második negyedévben jelentős kitettséget szerzett a vállalatban.

A befektetési bank 400 650 részvényt vásárolt a társaságban, amely júniusban menekült csődvédelembe, mert nem bírta a versenyt a konkurenciával. A New York-i csődbírósághoz benyújtott iratokban 10 milliárd dollárra rúgó kötelezettségek szerepelnek, amelyek rendezése, az adósságok átütemezése megtörténhet a csődvédelem ideje alatt.

View of Revlon products at a Duane Reade Store in New York City on June 10, 2022.(Bloomberg) -- Revlon Inc. plunged 53%, the biggest one-day drop on record, after distressed debt news outlet Reorg reported that the cosmetics empire is preparing to file for bankruptcy. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: JOHN NACION /  AFP

 

Csőd esetén a vállalat részvényei gyakorlatilag értéktelenné válnak, mivel a részvényesek felett álló hitelezőknek van elsőbbségi igényük a bajba került társaság eszközeire.

 

A befektetési bank megjelenése ugyanakkor jó ómen lehet a spekulánsoknak, felcsillantva előttük a reményt, hogy ugyanúgy profitálhatnak a csődbe ment cég részvényeinek megvételével, mint annak idején a Hertz befektetői.

Az autókölcsönzéssel foglalkozó céget a pandémia miatti kényszerű leállás sodorta nehéz helyzetbe, a csődközelből viszont a Knighthead Capital Management és a Certares Management vezette befektetői csoport 5,9 milliárd dolláros tőkeinjekciója végül megmentette.

Arra természetesen semmilyen garancia nincs, hogy a Revlon a Hertz nyomdokaiba lép majd.