A TikTokot birtokló ByteDance másfél milliárd dollárért felvásárolta Kína egyik legnagyobb egészségügyi ellátóhálózatát – írja a Bloomberg. A távol-keleti vállalat a százszázalékos tulajdonába került Amcare Healthcare-ral bővítette egészségügyi portfólióját. Szerzeménye női és gyermekkórházakat üzemeltet számos nagyvárosban, Pekingtől egészen Sencsenig – mondta egy az ügyet jól ismerő forrás az amerikai hírügynökségnek. Ez az egyik legnagyobb volumenű ügylet a kínai technológiai iparágban azóta, hogy az ázsiai ország hatóságai 2020 végén rászálltak az ágazatra, hogy a szabályozatlan tőkebefektetési gyakorlatokat keretek közé tereljék. Visszaszorították az olyan, nagy összegű felvásárlásokat, amelyeket az Alibaba és a Tencent a korábbi években arra használt, hogy új piacokra lépjen, és kiszorítsa onnan a versenytársait.

A ByteDance nem kezdő, már korábban is jelen volt a magánegészségügyben: Xiaohe nevű egészségügyi alkalmazása az Alibaba Health és a Ping An Healthcare versenytársa az online konzultációk, a kórházi időpont-egyeztetések és a wellness-szolgáltatások terén. 

Az internetes egészségügyi szolgáltatások piacának felvirágoztatásán nagyot lendítettek a világjárvány megfékezését célzó országos intézkedések, az éves forgalom már elérte a 89 milliárd dollárt. Mostani akvizíciójával a ByteDance megerősítette helyzetét a szegmensben.

Illustration TIKTOK
Fotó: Riccardo Milani / AFP

A 2006-ban Pekingben alapított Amcare hét női és gyermekkórházat, két integrált klinikát és öt szülés utáni központot működtet az ázsiai országban a vállalat honlapja szerint. Egy pekingi kórház felvásárlásával 2020-ban engedélyt kapott megtermékenyítési műveletek végzésére is.

A ByteDance még mindig a világ legértékesebb startupja. Piaci kapitalizációja a brutális globális technológiai kiárusítással párhuzamosan zsugorodott, ezért új területeken keresi a növekedési lehetőségeket. Az elmúlt években igyekezett több lábra állni, hogy ne csak az online szórakoztatóiparban és a közösségi médiában legyen jelen a TikTok révén.

Befektetései az oktatástól a takarítórobotokon át a kávézóláncokig terjednek. Az év elején a pekingi székhelyű startup leépítette befektetési részlegét, miután a szabályozó hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy gátat vetnek a technológiai óriáscégek által évente lebonyolított üzletkötések áradatának.

A ByteDance nem az egyetlen tech óriás, amely egészségügyi céget vásárol. Portálunk is beszámolt arról, hogy az Egyesült Államokban klinikákat és orvosi rendelőket üzemeltető 1Life Healthcare az Amazon tulajdonába került 3,9 milliárd dollárért.