Október elsején egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel – áll a VG-nek eljuttatott közleményben. A döntésről levélben is tájékoztatja az érintett ügyfeleket a cég. 

Erste
Fotó: Róka László / MTI

Az Erste – emlékeztettek – tavaly szeptemberben vált a Random Capital tulajdonosává, a biztos banki háttér pedig a korábbiaknál is vonzóbbá tette a szolgáltatót az ügyfelek szemében: a Random ma már közel 33 ezer értékpapírszámlát és mintegy 108 milliárd forintos megtakarítási állományt kezel, ez az állományt tekintve 47 százalékos növekedés, a számlák számában pedig 54 százalékos tavaly szeptember óta. 

Az Erste pénz-, tőkepiacok és vagyonkezelés divíziója több mint 297 ezer értékpapírszámlán 2894 milliárd forintot meghaladó értékű vagyont kezel.

Az egyesülésre a megváltozott piaci viszonyok miatt van szükség. „Az növekedése, az orosz–ukrán háború gazdasági következményei és a költségvetés konszolidációja miatt bevezetett adóváltozások minden vállalatot a korábbi stratégiája átgondolására kényszerítenek. Az ügyfélkiszolgálás minőségének további javítása elengedhetetlen ahhoz, hogy helyt tudjunk állni a nemzetközi piaci versenyben. 

A fejlesztési igényeknek azonban csak költséghatékony működés mellett tudunk megfeleni” – hangsúlyozta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Erstének a két társaság egyesülése jelentős megtakarítást hoz: a tőzsdei tagsági díjak, az adminisztrációs és könyvelési költségek mellett csökken a kereskedési rendszerek fenntartásának és üzemeltetésének díja is. Az egyesülésnek ugyanakkor nem célja a létszám csökkentése. „Számítunk a Random Capitalnél dolgozó kollégáinkra, hiszen ők olyan tudást, értéket, know-how-t hoztak már eddig is az Erste csapatába, amellyel erősíteni tudjuk digitális kompetenciáinkat” – tette hozzá Cselovszki Róbert. Kiemelte: az Erste, a Randomtól érkező kollégákra támaszkodva, új online üzletágat alakít ki, amelynek egyebek között az internetes kereskedelmi rendszer fejlesztése lesz a feladata. 

Az új, minden eddiginél jobb online értékpapírkereskedő-rendszert az év eleje óta az Erste és a Random közösen fejleszti, és a tervek szerint jövőre bevezetik.

Az egyesülés után a Random ügyfeleinek az Erste kereskedési rendszere áll majd rendelkezésére, ami változást jelent néhány instrumentumnál és szolgáltatásnál. Az egyesülés technikai részleteiről szeptemberben részletes levélben küld a cég tájékoztatást. Ezzel egy időben az Erste Befektetési Zrt. egységesíti az internetes kereskedés díjait és új Online számlacsomag díjjegyzéket vezet be. Az új kereskedési díjakat egységesen szeptember 1-jén vezetik be az Erste és a Random kereskedési felületein. A változások a kereskedés díjait is érintik a hazai és külföldi piacokon egyaránt. Az egyesülést követően a Random Capital ügyfeleinek is az Erste Befektetési Zrt. Online számlacsomag díjjegyzéke lesz irányadó valamennyi díjtételnél. 

A Random ügyfelei 2023. december 31-ig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.

Az Erste a saját online kereskedési rendszere, a Netbroker indulása, vagyis 2006 óta nem változtatott online díjain. Az új díjstruktúra az Erste jelenlegi diszkontszolgáltatásait (Hozamplaza) harmonizálja a Random díjaival, az új Online üzletágban pedig már az Erste ügyfélkiszolgálási standardjai érvényesülhetnek. Ezeken a platformokon az ügyfelek eddig is egyfajta diszkontbrókeri szolgáltatást kaptak, alacsonyabb díjakkal kereskedhettek egyes részvénypiacokon az interneten keresztül, de számlájukhoz kijelölt bróker, üzletkötő vagy bankár nem tartozott. A Random ügyfelei hozzáférnek majd az Erste eddig számukra el nem érhető szolgáltatásaihoz, a rendszeres havi megtakarítástól a befektetési alapok széles köréig. Emellett használhatják kiterjedt fiókhálózatát, tanácsadói és szakértői csapatát, vagyis élvezhetik mindazt az előnyt, amelyet egy nagy kereskedelmi bank nyújt.