Megemelte egész évre vonatkozó profitvárakozását a Carlsberg hétfőn, tekintettel az erős európai és ázsiai sörértékesítésre.

A dán sörgyártó frissített prognózisa alapján az idén mintegy kilenc százalékkal emelkedhet a működési eredménye. Ez jóval optimistább becslés az áprilisihoz képest, amikor még ötszázalékos visszaesés, illetve szerény, kétszázalékos bővülés közé lőtte be 2022-es céljait a társaság.

ILLUSTRATION: 12 June 2018, Germany, Herdecke: A glass of beer and a bottle of Carlsberg beer on a table. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bernd Thissen / DPA Picture-Alliance via AFP

A korrekció örvendetes jelzés a piac számára, különösen annak tükrében, hogy a vásárlókat az emelkedő és a termékárak emelkedése is sújtja. „A fogyasztók kevesebbet költenek a nélkülözhető vagy halasztható dolgokra, de továbbra is élvezni akarják az élet olyan kis luxusait, mint egy sör munka után” – mondta Danni Hewson, az AJ Bell pénzügyi elemzője.

A társaság másfél hét múlva, augusztus 17-én teszi közzé első féléves jelentését, elemzők szerint az Európában tomboló szokatlanul meleg időjárás is hozzájárult a sörértékesítés fellendüléséhez.

Ha a Carlsbergen múlna, mindig nagyon forrók lennének a nyarak. Most valóban ilyen időszakot élünk, és ez valószínűleg hozzájárult az eladások növekedéséhez, ellensúlyozva ezzel a magasabb költségeket

 – magyarázta Michael Hewson, a CMC Markets UK vezető piaci elemzője. Az igazi teszt a szakértő szerint akkor jön el, amikor beköszönt az enyhébb idő.

A Carlsberg árfolyama

A vállalat az orosz invázió februári megindulását követően felfüggesztette a termelését ukrajnai sörgyáraiban, de azóta mindhárom telephelyen sikerült újraindítani a munkát.

A Carlsberg részvényei a kedvező hírt követően 1,5 százalékos erősödéssel fejezték be a kereskedést a koppenhágai börzén, az év elejétől viszont ezzel együtt is 17 százalékos veszteséget realizálhattak papírjaikon a befektetők.