A kockázatok mérlegelése után az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tisztségviselői a júliusi ülésükön teljes egyetértésben úgy döntöttek, hogy akkor is folytatniuk kell a kamatemeléseket, ha ezzel fékezik a gazdaságot, mindaddig, amíg nem lesz egyértelmű az lassulása – derült ki a Fed júliusi kamatdöntő ülésének szerdán este közzétett jegyzőkönyvéből.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

 

A jegybankárok  júniusban és júliusban is 0,75 százalékponttal emelték az irányadó rátát. Ezek voltak a legnagyobb kamatemelések 1994 óta. Az ülés után több Fed-kormányzó is jelezte, hogy

a következő, szeptemberi ülésén legalább fél százalékpontos kamatemelést támogatnak.

A jegyzőkönyv szerint a döntéshozók két különböző kockázatra érzékenyek: az egyik, hogy nem emelik eléggé a kamatlábakat az infláció csökkentéséhez, míg a másik, hogy a szükségesnél jobban drágítják a hiteleket, ami indokolatlan gazdasági visszaesést okozhat. 

Mivel a monetáris politika tovább szigorodott, ezért a jegybankárok szerint valamikor lassítani kell a kamatemelés ütemét.

Egyes tisztviselők szerint, amint az irányadó ráta kellően magas lesz, akkor egy ideig ezen a szinten kell tartani, hogy az infláció határozottan a 2 százalékos cél irányába forduljon.

A Fed a múlt havi kamatemelése a 2,25–2,5 százalékos tartományba emelte az irányadó szövetségi alapok kamatát, de a piacok az ülést követő órákban és napokban mégis emelkedtek, mert Jerome Powell Fed-elnök nem sok konkrétumot árult el a közelgő kamatemelések nagyságáról, s egy kevésbé meredek  kamatpályára utalt. 

A jegyzőkönyv szerint a jegybankárok súlyos kockázatnak tekintik az infláció magas szinten ragadását, ha a közvélemény megkérdőjelezi a Fed elszántságát. 

Amíg a júliusi kamatemelés után emelkedni tudtak a részvénypiacok, a kamatdöntés jegyzőkönyvét már nehezebben emésztették meg a befektetők. Mind a széles piacot leképező S&P 500, mind a technológiai fókuszú Nasdaq, mind a klasszikus Dow Jones index mínuszba csúszott.