A Berkshire Hathaway másodlagos piaci tranzakciók keretében megvásárolhatja az Occidental Petroleum Corporation (Oxy) törzsrészvényeinek legfeljebb 50 százalékát – közölték az amerikai hatóságok pénteken. Warren Buffett zászlóshajó cége jelenleg 18,72 százalékos részesedéssel rendelkezik az Occidentalban.

Warren,Buffett,,Chairman,And,Ceo,Of,Berkshire,Hathaway,Is,Interviewed
Fotó: Shutterstock

Az Occidental tulajdonában van még az OxyChem, valamint egy 894 megawatt kapacitású gáztüzelésű erőmű a Midcontinent Independent System Operator (Midcontinent független rendszerüzemeltető; MISO) piacán.

A jóváhagyó határozat indoklása szerint a Berkshire

bizonyította, hogy az ügylet nem növelné lényegesen a koncentrációt az MISO piacán.

Buffették szerint a tranzakció nem lesz kedvezőtlen hatással az áramárakra vagy a szabályozásra.


A Berkshire Hathaway az év elején kezdte el építeni részesedését az Occidentalban, a jelek arra utalnak, hogy talán az olajipari nagyvállalat átvételére készül. Legutóbbi, augusztus eleji részvényvásárlása 391 millió dollárba került, amivel a teljes részesedés értéke 11,3 milliárd dollárra emelkedett.

 

 

Az Oxy 2019-ben 55 milliárd dollárért megvásárolta az Anadarko nevű szektortársát, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb akvizíciója volt az energetikában.

 


Az Occidental 3,2 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el a második negyedévben, szemben az első negyedévi 2,1 milliárd dollárral. Emellett története legmagasabb, 4,2 milliárd dolláros negyedéves szabad cash flow-járól és 4,8 milliárd dolláros adósságról számolt be. A cég 1,1 milliárd dollárért vette saját részvényeit is az elmúlt időszakban.

 

A Refinitiv elemzői konszenzusa szerint az Oxy 2022-es profitja a 10,5 milliárd dollárt is elérheti.

A hírre az Occidental részvényei a zuhanó piacon 9 százalékkal, 70 dollár fölé lőttek ki.