A gyenge kezdést követően kora délután megérkeztek a vevők a pesti tőzsdére, az első számú hazai részvényindex, a BUX így végül 1,5 százalékos erősödéssel, 38 420 ponton zárt hétfőn.

paper airplanes made of money, adó befizetése dollárral és euróval, magyar, forint, iparűzési adó,
Fotó: Peter Cade / Getty Images

A hazai részvénypiac ezzel több nyugat-európai börzét – köztük a londoni, a frankfurti és a párizsi indexet – is maga mögé utasított. A magyar részvényeknek a dollár gyengülése mellett lendületet adtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szavai is, aki az MVM és a Gazprom közötti halasztott fizetési megállapodást úgy értékelte, hogy ezzel enyhülhet a hazai fizetőeszközön lévő nyomás.

A forint a kedvező fejleményekre jelentős erősödésbe kezdett, az euróval szemben 0,6, a dollárhoz képest 0,9 százalékot nyert a tőzsdezárásig. Az európai közös pénzt ezzel együtt is 420,6 forint környékén jegyezték, egy dollárért pedig valamivel több mint 427 forintot kértek a devizapiacon.

Ami a hazai részvényeket illeti, leginkább Mol és a Richter tett ki magáért. Az olajtársaság papírjai 2,5 százalékkal, 2466 forintig pattantak fel, míg a gyógyszergyártó kurzusa két százalékkal, 7550 forintra ugrott.

Az OTP-nek az egyszázalékos árfolyam-emelkedés dacára sem sikerült visszakapaszkodnia 8000 forint fölé, a Magyar Telekom befektetőinek pedig be kellett érniük csekély, 0,2 százalékos emelkedéssel. A bankpapír 7988, a távközlési 296 forinton nyugtázta a napot.