Tovább sorjáznak a költségmegtakarítási hírmorzsák a Szilícium-völgyből. A tőzsdei lejtőre került IT-szektor nem veri nagy dobra a nadrágszíj meghúzását. Két hete a színfalak mögötti durva lépítésekről szivárogtak ki információk. Például a Facebook belső berkeiben csak purgatóriumnak nevezik azt a harmincnapos időszakot, amíg az állásukat vesztők a vállalaton belül kereshetnek új pozíciót maguknak. A Google fejlesztői a kulcsfontosságú területeken kilencven napot kapnak. Közben a szektor legőszintébb cége, a Snap világossá tette: 20 százalékos lesz a leépítés.

Ahogy az elbocsátásokról sem lehet beszélni a Facebookot és az Instagramot üzemeltető Metánál, úgy az irodai terek leépítése is az „újrakalibrálás” és a „hangulattervezés” égisze alatt fut.

A cégnél arra hivatkoznak, hogy sok alkalmazott továbbra is otthonról végzi a munkáját, ezért újraértékelik az ingatlanjaikat.

King's Cross Development as Venture Capitals Billions Are Taking Over London Finance The Meta Platforms Inc. office at the Kings Cross Development in the King's Cross district of London, UK, on Wednesday, May 11, 2022. Today the King's Cross area attracts tech giants, startups and global investors, even as the centuries-old heart of Londons financial world stands still. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az egyik feladatunk az, hogy újrakalibráljuk a terünket – mondta John Tenanes, a Meta globális létesítményekért és ingatlanokért felelős alelnöke, hozzátéve: 

kisebb helyszínt hozunk létre, ugyanannyi ember számára, s reméljük, hogy ez több energiát és több aktivitást eredményez.

Egyes alkalmazottak elveszítik a saját íróasztalukat, s olyan környezetbe költöznek, ahol közös íróasztalok vannak, amelyek lefoglalhatók, vagy beugróan használhatók. (Ez az ötlet a Monty Python stúdió Brazil című filmjének keserédes hangulatát idézi, ahol Jonathan Pryce küzdött elszántan a fél íróasztaláért.) Emellett egy bútorgyártóval együttműködve speciális zajszűrő fülkéket telepítenek az irodai tér legalább 10 százalékára. 

A gubónak becézett fülkék lehetővé tennék, hogy az emberek a nyílt irodában maradjanak, de akár videóhívásokat is fogadhassanak, s az audiorendszer, akár az óceán hangjait is sugározhatja.

Brasil, movie, film, 1985,
Fotó: Wordpress.com

A menedzsment szerint még túl korai lenne számszerűsíteni, hogy a vállalat általános ingatlanportfóliója mennyit változhat, s nem nevezte meg azokat az irodaházakat vagy városokat, ahol változások lesznek. De

néhol a Meta új irodákat is nyit.

A cég azt is felméri, hogy megtartsa-e az irodákat azokban az épületekben, ahová még nem költözött be, vagy amelyek még beépítés alatt állnak. 

Múlt hónapban nyitotta meg új irodáját a Meta Manhattan belvárosában, az átépített Farley Buildingben, egy 1912-es postahivatalban. Nemrégiben pedig San Diegóban is átadtak egy új irodát. Kérdéses a New York-i Park Avenue-i iroda sorsa. A Bloomberg News korábban arról számolt be, hogy a Meta a szerződés felmondását fontolgatja. Miközben a Meta szóvivője azt mondta: a Park Avenue-i iroda hídként szolgált a vállalat számára, s továbbra is jelen lesznek a városban.

A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Meta vezérigazgatója, 

Mark Zuckerberg múlt csütörtökön arról értesítette az alkalmazottakat, hogy a vállalat befagyasztja a munkaerő-felvételt, és más lépéseket is tesz költségeinek csökkentésére.

Beszédes, hogy a Meta központjában, a kaliforniai Menlo Parkban ma 50 százalék alatti az irodák kihasználtsága, míg a járvány előtt 75 százalék fölött volt ez a mutató. A Metának június végén 83 553 alkalmazottja volt.

Érdemes megjegyezni, hogy 

a Meta irodáinak 50 százalékos kihasználtsága nem kirívó, mert a Kastle Systems biztonsági szolgálat adatai szerint az Egyesült Államok 10 nagyvárosában az átlagos irodai kihasználtság még mindig 50 százalék alatti.

 A JLL brókercég becslései szerint a teljesen üres irodák aránya 19 százalék lehet az Államokban. 

Irodai tereinek a leépítését jelentette be a mobilalkalmazásokat fejlesztő Yelp, mert a munkavállalók otthonról dolgoznak. A KPMG új, a korábbinál kisebb irodákat nyit, és például a New York-i irodaterületét 40 százalékkal csökkenti, amikor 2025-ben a manhattani West Side-on új irodaházba költözik.