Leginkább a feltörekvő Európát ajánlja a részvénybefektetők figyelmébe 2023-ra a Morgan Stanley, miután az idei ajánlás, azaz a közel-keleti régió részvényei fényesen bejöttek a pénzintézet elemzőinek véleményére figyelő tőzsdézőknek, hiszen átlagon felüli árfolyam-alakulásuknak köszönhetően előreláthatóan kiemelkedő évet zárhatnak – jelenti a dpa New Yorkból.

Fotó: Timothy A. Clary

Az amerikai nagybank az országcsoporton belül Görögországot és Lengyelországot nevezte meg favoritként. 

Marina Zavolock részvénystratéga friss tanulmányában Görögországot felülsúlyozásra, Lengyelországot pedig „taktikai felülsúlyozásra” ajánlotta.

A Zavolock arra számít, hogy a ciklikus hátszelek és viszonylag erős valutáik miatt a régió újraértékelése jövőre is folytatódik. Ráadásul az európai gazdasági környezet kihívásokkal teli helyzete már nagymértékben beépült a részvényárakba.

A szakértő Görögországot azért emelte ki, mert a hellén bankok reagáltak a legegyértelműbben az Európai Központi Bank (EKB) kamatemeléseire, és itt éltek a legnagyobb mértékben a mérleg-átstrukturálás mások által elhanyagolt lehetőségével, ám azt is fontosnak tartják, hogy részvényárfolyamok annak ellenére extrém alacsonyak, hogy viszonylag erős a gazdaság.

Lengyelországban pedig azért lát fantáziát Zavolock, mert szerinte az ország a globális befektetők fókuszába kerül, ráadásul a varsói részvényeinek ciklikusan alacsony értékelése miatt is tartósan kedvezők a befektetési lehetőségek.