Befektetői megkeresés alapján november 28-án zárt körben Magyarország 2041-ben lejáró dollárkötvényét megemelték 400 millió dollár összegben – olvasható az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi, szűkszavú közleményében. Mai árfolyamon a forrásbevonás értéke 157,6 milliárd forint.

HAND HOLDING THREE AMERICAN DOLLARS, dollar, money, cash,
Fotó: Thierry Dosogne / Getty Images

Az emeléssel a kötvénysorozat kintlévő összege 1,65 milliárd dollár lesz. A befolyó összeget az ÁKK általános finanszírozási célokra fogja felhasználni. A szóban forgó kötvénnyel a frankfurti tőzsdén lehet kereskedni, a kamata (kupon) 7,625 százalék. A piaci árfolyam most a névérték 112 százaléka, ezzel a kötvény megvételével lejáratig évi 6,8 százalék hozam realizálható. 

Elemzők egyelőre találgatnak, nem tudni, mi lehet a forrásbevonás oka. Lejáró kötvény refinanszírozásáról aligha lehet szó, hiszen az ahhoz kellő forrásbevonás szerepelt volna az ÁKK kibocsátási tervében. Nem valószínű az sem, hogy már egy piacon lévő kötvényt hív vissza az ÁKK, hiszen a korábbi kötvénykibocsátások kedvezők kamatszinten valósultak meg, most viszont magasabb a befektetők hozamelvárása.