A háború, a geopolitikai és gazdasági válság ellenére a frankfurti első számú indexe, azaz a DAX 40 kosarába tartozó cégek – a Handelsblatt német üzleti napilap és portál előrejelzése szerint – jövő tavasszal várhatóan közel 54 milliárd euró osztalékot fizethetnek ki részvényeseiknek. Ez abszolút rekord, és mintegy 6 százalékkal haladja meg az idei visszaosztás összegét.

Night,Lighting,Cabin,Of,Luxury,Mercedes,S,Class,Finished,With Night lighting cabin of luxury Mercedes S Class finished with real wood and leather and a huge multimedia screen MBUX. Rainy night. Katowice,Poland - 02.02.2021
Emeli osztalékát a Mercedes is. Fotó: Shutterstock

Igaz, hogy az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok csak a teljes 2022-es pénzügyi évre vonatkozó eredményadatok bemutatása után tesznek javaslatot az éves közgyűléseknek arra, hogy milyen osztalékot kívánnak fizetni 2023-ban, ám a kilenchavi mérlegek és a vállalatok osztalékpolitikája megbízható becsléseket tesz lehetővé.

Ezek szerint a vállalatok valamivel több mint fele emelheti osztalékát, köztük az Allianz és a Munich Re biztosítók, a Deutsche Bank, a Deutsche Börse, a Deutsche Post, a Deutsche Telekom és a Linde is.

A pálmát azonban minden bizonnyal a három autógyártó viszi el, hiszen a BMW, a Mercedes és a Volkswagen valószínűleg mind növelni fogja osztalékát, és együttesen nagyjából 13,5 milliárd eurót utalhatnak át, ami a teljes osztaléksumma nagyjából egynegyedét teszi ki.