Alig akart kikászálódni az ágyból a forint hétfő reggel, s miután sikerült, abban sem volt köszönet, egy euróért több mint 419 forintot kellett adni a devizapiacon. A hazai deviza árfolyama a múlt héten lépett ki a megelőző két hónapra jellemző 405–415-ös sávból a gyenge irányba. 

 

A kereskedés nap közben is hektikus maradhat, az izgalmak pedig este hat óra után fokozódhatnak. A Politico reggeli hírlevele szerint akkor lesz Brüsszelben az uniós nagykövetek ülése, ahol Magyarországnak döntenie kell arról, hogy megszavazza-e a közös hitelfelvételt Ukrajna támogatása érdekében, valamint a globális bevezetését. Ekkor születik meg a javaslat a Magyarországnak szánt helyreállítási alap felfüggesztésével kapcsolatban, majd az egész csomag az állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozója elé kerül.

A forintnak nagy szüksége lenne a kedvező hírekre, hiszen a hazai deviza a múlt hétfői Ecofin-ülés óta nem nagyon találja a helyét – írták reggel az OTP Elemzési Központ szakértői.

Katowice,,Poland-,June,01,,2022:,National,Currency,Of,Hungary.,2000 KATOWICE, POLAND- JUNE 01, 2022: National currency of Hungary. 2000 and 10000 forint banknote.
Fotó: Arkadiusz Fajer / Shutterstock

A Raiffeisen elemzői azt írták, hogy 

a piac továbbra is a brüsszeli fejleményeket figyeli, közeleg a határidő ugyanis (december 19.), ameddig azért jó volna megállapodni a helyreállítási pénzekről, hogy az ezzel kapcsolatos kockázati felár legalább kimenjen a forintos eszközökből, amelyek az elmúlt napokban azért egyértelműen megmutatkoztak.