Megütötték szerdán a magyar részvényeket, a napközben jelentős, ezerpontos távot bejáró BUX végül 1,6 százalékos eséssel, 44 614 ponton zárt. A pesti börze ezzel alulteljesítette nyugat-európai társait, amelyek előző napi záróértékükhöz képest csekély elmozdulással nyugtázták a napot.

tőzsde
Fotó: D-Keine / Getty Images

A zuhanást a Mol vezette 2,6 százalékkal, az olajpapír kurzusa 2746 forintig szánkázott. A befektetők reggel még az üzemanyagár-sapka eltörlésének örülhettek, később azonban leforrázta őket a kormányfő bejelentése, aki tisztázta, hogy a hatósági és a különbözetén elért nyereséget az államkasszába tereli a kabinet.

Az OTP árfolyama 2 százalékkal csökkent, a legforgalmasabb hazai kereken 10 ezer forintról várhatja a folytatást. A bankpapír számára nem kedvezett a Scope Ratings reggeli felülvizsgálata, amelyben a német hitelminősítő stabilról negatívra rontotta az OTP BBB+ adósbesorolásának kilátását.

A Richter befektetői megúszták kisebb, 0,6 százalékos árfolyamveszteséggel, a gyógyszergyártó papírjait 8615 forinton jegyezték a nap végén. A blue chipek között üde színfoltnak bizonyult az 1,2 százalékkal 320 forintra erősödő Magyar Telekom.

A forint késő délutánra a 413-as szint fölé gyengült az euróval szemben, ahonnan a tőzsdezárásra 412,3-es szintig korrigált vissza a keresztárfolyam. Ez 0,2 százalékos leértékelődés a forint számára.